Αγία Νάπα: Tιμήθηκε η μνήμη του ήρωα Λουκά Λουκά


Στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας τελέστηκε το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα 55-59 Λουκά Λουκά, ο οποίος υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και φρικτά βασανιστήρια από τους Άγγλους αποικιοκράτες, αφήνοντας λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου την τελευταία του πνοή  σε ηλικία μόλις 17 ετών.


Του Μνημοσύνου προέστη ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.κ. Πρόδρομος ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου. 

Ο κ. Ζαννέττου στον επιμνημόσυνο λόγο του αφού σκιαγράφησε  τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν, από τη σύλληψή του, τα φρικιαστικά βασανιστήρια που ακολούθησαν μέχρι που επήλθε το μοιραίο και εξήρε τη θυσία του ήρωα, τόνισε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 55 – 59 άλλαξε τον ρου της κυπριακής ιστορίας και εφοδίασε τις μετέπειτα γενιές, με το ύψιστο όπλο, τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Παρά τις συνταγματικές παγίδες και τα κηδεμονικά υπολείμματα ανέφερε, «αποτελεί για εμάς σήμερα το μοναδικό όπλο με το οποίο μπορέσαμε να αντιταχθούμε για μισό αιώνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και με αυτό το όπλο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».


Το ιστορικό χρέος που μας κληροδότησαν τα παιδιά αυτού του τόπου σημείωσε είναι τεράστιο και απαιτείται ύψιστος σεβασμός στους αγώνες μας, στην ιστορία και τις παραδόσεις μας. Η ελευθερία συνέχισε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είναι το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου και κανείς δεν αντιλέγει ότι ο δρόμος είναι δύσκολος γι’ αυτό πρόσθεσε «η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι για το σήμερα και για το αύριο, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές και στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει». 


Μικρότητες και μικροψυχίες είπε δεν χωρούν σε κανέναν αγώνα για την πατρίδα. «Ο Λουκάς Λουκά και τα άλλα δύο παλληκάρια της Αγίας Νάπας, Γιαννάκης Παππουλή και Χριστάκης Πιερή με «αρετήν και τόλμην» θυσιάστηκαν για αυτήν την αξία - η ηρωική τους πράξη μας τιμάς και μας καθοδηγεί».


Σημείωσε επίσης, ότι οι παρακαταθήκες των ηρώων μας, οι αγώνες και οι θυσίες τους ποτέ δεν λησμονούνται αλλά κατευθύνουν και συντροφεύουν αιώνια τις πράξεις μας γι’ αυτό τόνισε «έχουμε υποχρέωση να συντηρήσουμε τη μνήμη τους και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επερχόμενες γενιές τα ιδανικά τους». «Έχοντας οδοδείκτη μας το έπος του 1955», είπε καταλήγοντας, «με σύνεση, ενότητα και αξιοπρέπεια θα πορευόμαστε μέχρι να ανατείλει ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαίωσης». 


Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε τρισάγιο στην προτομή του ήρωα, κατάθεση στεφάνων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις Σεβαστιάνα Νούρου στο Πιάνο και Παντελίνα Πασχάλη τραγούδι και από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας «Αντώνης Τσόκκος». Αθλητές  του Σωματείου Περικλής Δημητρίου άναψαν  φλόγα στο μνημείο του ήρωα.