Αγία Νάπα: Έριξε αυλαία το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Σεφέρη


Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου, κάτω από τη συκομουριά που απαθανάτισε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στο ποίημα του «Αγιάνναπα Β’», οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Σεφέρη.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου κήρυξε το 6ο Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Σεφέρη, συνέπεσε με τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή, Συμποσίου Σεφέρη και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου.

Στην εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, ο Πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Παπαμελετίου ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι «στόχος και σκοπός του Δήμου  είναι να καταστεί η Αγία Νάπα Κέντρο Σεφερικών Σπουδών ως  ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο νομπελίστα ποιητή για την αγάπη του για την πόλη. Η Αγία Νάπα αποτελεί το μόνο τοπωνύμιο με το οποίο ο ποιητής τιτλοφόρησε δύο ποιήματά του, Αγία Νάπα Α΄ και Αγία Νάπα Β`, τα οποία περιλαμβάνονται στο «Ημερολόγιο καταστρώματος, Γ`».

Ο καθηγητής Γιώργος Γεωργής από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ανέγνωσε την εναρκτήρια ομιλία του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί.

Στην ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το ξαφνικό «δέσιμο» του Γιώργου Σεφέρη με την Κύπρο,  όπως συντελέσθηκε αμέσως μόλις «πάτησε το πόδι του» για πρώτη φορά στο μαρτυρικό νησί, μοιάζει μ’ έναν «κεραυνοβόλο», πνευματικό και εθνικό, «έρωτα».  Λες και ο ποιητής βρήκε στην Κύπρο μιάν άλλη «γη της επαγγελίας».

Ο Γιώργος Σεφέρης ανέφερε «βρήκε στην Κύπρο έναν τόπο, «ακριβό» τμήμα του Ελληνισμού, όπου οι διαδοχικές κατακτήσεις και οι ανυπολόγιστες αιματοχυσίες δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τον «κόρφο» της πατρίδας».

Στο συνέδριο συμμετείχαν τριάντα πανεπιστημιακοί, ποιητές και συγγραφείς ειδικοί στο έργο του Γιώργου Σεφέρη.  Μεταξύ αυτών ο Γιώργος Γεωργής, ο Παντελής Βουτουρής, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος – βιβλιογράφος του Σεφέρη, η Ιταλίδα Maria Caracausi Rosa, η Ισπανίδα Αmοros Maila Carcia καθηγητής, o καθηγητής Γιώργος Κασίνης και άλλοι πολλοί.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διανεμήθηκε ο τόμος με τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου Σεφέρη, ενώ επίκειται η έκδοση των πρακτικών του 4ου και 5ου Συνεδρίου.