Αγία Νάπα: Αύξηση τουριστών μέσω ιστορικού κέντρου

Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Νάπας και η υλοποίηση διάφορων άλλων έργων θα φέρουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος, επέκταση της τουριστικής περιόδου και περισσότερα έσοδα προς το κράτος, δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, ο οποίος εκτιμά ότι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Νάπας θα αυξήσει τις τουριστικές αφίξεις κατά 150 χιλιάδες ετησίως και θα οδηγήσει σε επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τρεις μήνες.

Οι 150 χιλιάδες αφίξεις αναλογούν περίπου σε 800 χιλιάδες διανυκτερεύσεις και τα έσοδα υπολογίζονται να ανέρχονται σε 117 περίπου εκ.ευρώ ετησίως.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι με την ανάληψη της Δημαρχίας, τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο έθεσαν αρκετές προτεραιότητες με σημαντικότερη την αναβάθμιση του κέντρου της Αγίας Νάπας. «Με στόχο ακριβώς αυτή την αναβάθμιση, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να υλοποιούνται διάφορα μικρά έργα, όπως η αντικατάσταση πεζοδρομίων, η τοποθέτηση φωτισμού σε χώρους όπου δεν υπήρχε, η δημιουργία μικρών πλατειών όπως η Πλατεία του Αγρότη και μνημεία όπως το Μνημείο των Εθελοντών του Α και Β Παγκοσμίου Πολέμου», an;efere.
 
Με διεκδικητική πολιτική, συνέχισε «πετύχαμε να χαρακτηριστεί η Αγία Νάπα ως Αστικό Κέντρο, εξασφαλίζοντας μάλιστα χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Ο πυρήνας του κέντρου και η καρδιά της Αγίας Νάπας είναι το Μεσαιωνικό μοναστήρι που αποτελεί σημείο αναφοράς, με απαράμιλλης υφής θρησκευτικότητα, μοναδικότητα και ομορφιά. Δυστυχώς δεν έτυχε αξιοποίησης και προβολής όπως του άρμοζε και αφήσαμε μια άναρχη ανάπτυξη να το κρύψει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «η αποκατάστασή του Μοναστηριού, η οποία έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα γνωστών μεσαιωνικών μοναστηριών της Ευρώπης όπως του Santiago de Compostela (Ισπανία), του Manadrin oriental της Πράγας, του Parador de Granada (Ισπανία) περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες με πιο σημαντική τη δημιουργία Μουσείου όπου η πλειοψηφία των εκθεμάτων θα προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Aρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ».

Αφού ανέφερε πως «η αμέσως επόμενη σε σημασία ενότητα, αφορά τη δημιουργία Ινστιτούτου μεταπτυχιακών σπουδών στα θέματα Κυπριακής Αγιολογίας και Πολιτισμών Μέσης Ανατολής», σημείωσε ότι «θα δημιουργηθούν ακόμα βιβλιοθήκη, ερευνητικό κέντρο και συνεδριακοί χώροι, ένα έργο που θα στοιχίσει γύρω στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ».
 
Πρόσθεσε πως το δεύτερο μεγάλο έργο που προγραμματίζεται «είναι η ανάπλαση των οδών Γιαννάκη Παππουλλή και Τεύκρου Ανθία, που θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ζητούμε επιπλέον κονδύλι ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να γίνουν ορισμένες προσθήκες με γειτνιάζουσες οδούς και δρόμους» ανέφερε και σημείωσε ότι «το τρίτο έργο είναι η δημιουργία του Αστικού Πολύ-λειτουργικού Πάρκου το οποίο υπολογίζουμε να προκηρυχθεί γύρω στα τέλη του 2010».
 
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, τα τρία συγκεκριμένα έργα θα αποτελέσουν τη βάση για την αναζωογόνηση της καρδιάς  και της Βόρειας πλευράς του Δήμου με κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και φυσικά τουριστικά οφέλη. Επίσης έχει ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο η δημιουργία σχεδίων για την πραγματοποίηση περισσοτέρων έργων στην Αγία Νάπα με προϋπολογισμό ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ».
 
Ακόμα συνέχισε «στοχεύουμε σε μετατροπή του κέντρου της Αγίας Νάπας σε Eco Destination δηλαδή οικολογικό προορισμό, με μηδενική παραγωγή αποβλήτων και τη δημιουργία υπόγειων κάδων για σκουπίδια. Επίσης επιδιώκουμε να επαναφέρουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κέντρου με έργα αναβάθμισης κτιρίων με την ταυτόχρονη δημιουργία διαφόρων έργων προσβασιμότητας».
 
Υπολογίζεται, είπε ο κ. Καρούσος, ότι «με την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Νάπας θα υπάρχουν περισσότερες από 150 χιλιάδες αφίξεις ετησίως, επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τρεις μήνες. Οι 150 χιλιάδες αφίξεις θα δώσουν περίπου 800 χιλιάδες διανυκτερεύσεις με εισφορά προς την οικονομία του τόπου 117 περίπου εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ