Αγ. Νάπα: Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μεταφερθούν οι προτάσεις των μαθητών

"O Δήμος Αγίας Νάπας πάντοτε θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες των παιδιών και θα τις μετουσιώνει σε έργα"  δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας-Αντώνη Τσόκκου. 

Μετά από πρόσκληση των μαθητών της Ε3 τάξης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου επισκέφθηκε χθες (Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021) το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου όπου ενημερώθηκε για  τις δράσεις και τις προτάσεις των μαθητών  για την μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Οι μαθητές αφού του περιέγραψαν τις δράσεις που πραγματοποίησαν στο σχολείο, όπως διαλέξεις στους συμμαθητές τους, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και τρίπτυχων, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε περίοπτα σημεία του σχολείου (για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, ενέργειας, ηλεκτρισμού, σκουπιδιών κλπ), του παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για περαιτέρω μείωση του οικολογικού αποτυπώματος όπως τις διαμόρφωσαν μέσα από την εμπλοκή τους στα μαθήματα STEM και του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΤS STEM 2020.

Τα παιδιά όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Γιώργος Κωνσταντίνου εργάστηκαν σε ομάδες και κατασκεύασαν μοντέλα λαχανόκηπων/βοτανόκηπων με την τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων για την ανίχνευση της υγρασίας του εδάφους, ώστε να ποτίζονται αυτόματα.  Στη συνέχεια, εισηγήθηκαν την αξιοποίηση του νερού που φεύγει από τις βρύσες που πίνουν νερό ή πλένουν τα χέρια τους για το πότισμα του λαχανόκηπου.

Ο Δήμαρχος κ. Χρίστος Ζαννέττου άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των παιδιών και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την καλή δουλειά τονίζοντας τη σημασία της σημερινής παρουσίασης, κάτι το οποίο, έχει σχέση με την ποιότητα ζωής μας αφού όπως τόνισε έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος μας, την ανάπτυξη του πρασίνου και την μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Ταυτόχρονα τους ανέφερε ότι είναι στην διάθεσή τους να υποβάλουν με κάθε θάρρος τις εισηγήσεις τους προς την Τοπική Αρχή και ότι αυτό που σήμερα έχουν κάνει είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο ευαισθητοποίησης του κοινού για την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.  Διαβεβαίωσε επίσης, ότι ο Δήμος θα στηρίζει κάθε πρωτοβουλία των δημοτών του που έχει ως σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος, πόσο μάλλον των παιδιών, τα οποία όπως είπε, είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο κ. Ζαννέττου ανέλαβε την ευθύνη να μεταφέρει τις προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη δέσμευση ότι όσες είναι εφικτές θα πραγματοποιηθούν.  Στη συνέχεια απένειμε στον κάθε μαθητή ξεχωριστά αναμνηστικό δίπλωμα ενεργούς πολιτότητας.

Επίσης, δώρισε στο σχολείο μία παραδοσιακή βρύση-γλυπτό, την οποία φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μπαϊμπουρντίδης, η οποία θα αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού των παιδιών. 

Επισημαίνεται ότι, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για το πρόγραμμα είναι οι κυρίες Στέλλα Τιμοθέου και Μαρία Χάιλου.