Αγ. Νάπα: Παίρνει ανάσες και ο «φτωχός βορράς»

Πέραν των 10 έργων, συνολικής δαπάνης πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα εξισορρόπησης του ρυθμού ανάπτυξης των βορειοδυτικών συνοικιών της Αγίας Νάπας, με την ήδη ανεπτυγμένη νοτιοανατολική πλευρά, που είναι βασικά η τουριστική Αγία Νάπα, που γνωρίζει όλος ο κόσμος. Πρώτο στη σειρά έργο είναι αναβάθμιση της ιστορικής μονής στο κέντρο, το γνωστό σε όλους Μοναστηράκι, έργο του οποίου η δαπάνη θα ξεπεράσει τα δυο εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννο Καρούσο, η συμπερίληψη του Δήμου Αγίας Νάπας στα αστικά κέντρα της Κύπρου, (όπως και του γειτονικού Δήμου Παραλιμνίου), επιτρέπει στον δήμο να επιδιώξει πλέον ευρωπαϊκά κονδύλια που θα προωθήσουν έργα προς την κατεύθυνση της ποιότητα ζωής του δημότη πρωτίστως, αλλά και με έμμεσο όφελος και προς το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να εφαρμόσει πρόγραμμα έργων υποδομής και ανάπτυξης και στις βορειοδυτικές συνοικίες της Αγίας Νάπας, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι τουριστικοί επιχειρηματίες εκφράζουν τα τελευταία χρόνια παράπονα ότι αποτελούν τον «φτωχό βορρά του δήμου», με αποτέλεσμα οι γειτονιές αυτές αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις να φθίνουν, εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στο Λιμανάκι και τις νότιες και ανατολικές περιοχές του δήμου.
Αναγνωρίζοντας το βάσιμο αυτών των παραπόνων, ο κ. Καρούσος επισήμανε πως πρόκειται γι’ αυτήν ακριβώς την περιοχή της Αγίας Νάπας όπου μετά το 1974 έγιναν δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα τουριστικής ανάπτυξης. Και που ουσιαστικά αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της μετέπειτα ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής ευρύτερα. Επομένως, κατέληξε, δεν είναι μόνοι οικονομικοί και κοινωνικοί αυτοί οι λόγοι για την απόφαση, αλλά και ηθικοί και ιστορικοί. Άλλα έργα τα οποία σχεδιάζονται ή τροχοδρομούνται αυτή την περίοδο στην οικιστική περιοχή της Αγίας Νάπας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και επιβλητικού πάρκου στην περιοχή της πρώην ΣΠΕ Αγίας Νάπας, επίσης η αναβάθμιση των οδών Τεύκρου Ανθία και Παππουλή, η Διονυσίου Σολωμού, Αγίας Μαύρης και άλλοι δρόμοι.

Στόχοι και απόσβεση 
Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας στις πιο πάνω περιοχές με ιδιωτική πρωτοβουλία ήδη αριθμός μικρών ξενοδοχείων έχει αναβαθμιστεί σε μικρά ξενοδοχεία τύπου μπουτίκ και άλλα που ήταν κλειστά επαναλειτούργησαν και η αναβάθμιση των πιο πάνω περιοχών εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, βάσει μελέτης βιωσιμότητας στην οποία προέβη ο δήμος, θα συμβάλει επίσης στα ακόλουθα: Την υποβοήθηση της προσπάθειας περαιτέρω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, καθώς θα επεκταθεί το κέντρο του δήμου. Με αυτή τη διεύρυνση ο δήμος μπορεί να επωφεληθεί μέχρι άλλες 150 χιλιάδες αφίξεις τουριστών ετησίως. Δηλαδή, σχεδόν 800 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Δηλαδή, ακόμη μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα σε  μερικά χρόνια. Δεδομένα που καταδεικνύουν ότι τα δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για αυτό τον σκοπό δεν είναι καθόλου αποτρεπτικός παράγοντας.

Η Αγία Νάπα είναι και πολλά άλλα
Η Αγία Νάπα δεν είναι μόνο ήλιος, Κάβο Γκρέκο και θάλασσα. Στον κεντρικό πυρήνα υπάρχουν εκτός από το Μοναστηράκι, το Μουσείο Θάλασσας, η νέα εκκλησία της Αγίας Νάπας και ο ήδη τοπιοτεχνημένος χώρος που περιβάλλει όλα αυτά. Με την αναβάθμιση των δρόμων, πάρκων, δημιουργία άλλων πάρκων, βελτίωση του φωτισμού και των πεζοδρομίων και γενικά την τοπιοτέχνηση αυτών των περιοχών, αυξάνονται οι λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος από το εξωτερικό την Αγία Νάπα. Και
αυτός είναι ο σκοπός και η φιλοσοφία γι’ αυτά τα έργα και τη δαπάνη που συνεπάγονται, κατέληξε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Η Ηχορύπανση
Ο κ. Γιάννης Καρούσος υπενθύμισε ότι και αυτό το καλοκαίρι που πέρασε, η Αγία Νάπα εξακολούθησε να παραμένει δέσμια και να υποφέρει εξαιτίας της ηχορύπανσης και της απουσίας επαρκούς νομοθεσίας που να λύνει τα χέρια των τουριστικών δήμων, να ελέγξουν την προβληματική αυτή κατάσταση. Και ευχήθηκε η Βουλή και η Επιτροπή Εσωτερικών να μην αφήσουν να πάει χαμένος ο χειμώνας που έρχεται, αφήνοντας το τουριστικό προϊόν της Κύπρου εκτεθειμένο σε αυτή τη γάγγραινα και στη νέα τουριστική περίοδο.

 Πηγή: philenews.com