Αγ. Νάπα: Γιατί είναι τόσο σημαντική η συμφωνία με την πόλη Γκουανγκζού της Κίνας

Ιδιαίτερα σημαντικό με πολλές θετικές προεκτάσεις αποτελεί το σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και της Πόλης της Γκουανγκζού (Guangzhou) της Κίνας.

Ο Δήμαρχος της πόλης της Γκουανγκζού, Wen Guohui επεφύλαξε θερμό καλωσόρισμα στο Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο και την αποστολή του Δήμου Αγίας Νάπας, ευχαριστώντας τον που αποδέχθηκε την πρόσκληση του για να παραστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων.

Ο κ. Guohui τόνισε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν της υπογραφής, ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη συμφωνία με το Δήμο Αγίας Νάπας για αυτό και συνοδευόταν με πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία της πόλης του. Η πολυπληθής αντιπροσωπεία της πόλης της Γκουανγκζού είναι δείγμα της βαρύτητας που δείχνουν οι Κινέζοι που στοχεύουν μέσω αυτής της συνεργασίας σε ακόμα στενότερους δεσμούς με τη χώρα μας.

Ο κ. Guohui δήλωσε, ότι οι συζητήσεις με τον κ. Καρούσο πάντα είναι ενδιαφέρουσες και η ανταλλαγή απόψεων ιδιαίτερα σημαντική, αφού μαθαίνει πράγματα για την Κύπρο, που δεν γνώριζε. Ευχήθηκε παράλληλα ό,τι καλύτερο για τη συνεργασία των δύο πόλεων, που ξεκίνησε επίσημα με την υπογραφή του συμφώνου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της Γκουανζού και τόνισε ότι οι σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων αποκτούν γερά θεμέλια. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Αγία Νάπα και η Κύπρος αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Κίνας «Οne belt one road» και η προοπτική αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και από την Αγία Νάπα και ευρύτερα από την Κύπρο. Η συμφωνία αυτή ανεβάζει επίπεδο την τουριστική σχέση Κύπρου-Κίνας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες κυπριακού Δήμου στον τομέα της διπλωματίας πόλεων, καθώς η Αγία Νάπα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με μία από τις σημαντικότερες κινεζικές πόλεις με 20εκ. πληθυσμό και ΑΕΠ πέραν των 360 δις. Έτσι έγινε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για άνοιγμα της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς και αναβάθμιση των σχέσεων μας σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας».

Το σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1) Οι δύο πόλεις θα προωθήσουν την συνεργασία τους και θα αναζητήσουν τρόπους για να συνεργαστούν σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός.
2) Οι δύο πόλεις θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις επαφές και τη συνεργασία τους σε τομείς, όπως ο πολιτισμός και η εκπαίδευση για να εμβαθύνουν την κατανόηση και την φιλία ανάμεσα στους πολίτες των δύο πόλεων

3) Οι δύο πόλεις θα προωθήσουν την συνεργασία τους μέσω επαφών των αντιπροσωπειών τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Global Mayors Forum» με συμμετοχές από 105 πόλεις από 39 χώρες ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας είχε συναντήσεις με αρκετούς δημάρχους και στελέχη δήμων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσίασε την στρατηγική και τις εφαρμογές που σχεδιάζει ο Δήμος Αγίας Νάπας στα θέματα blockchain για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει και σε τομείς τουρισμού τα οποία σχεδιάζει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Την αποστολή του Δήμου υποστήριξε και το ΤΕΒΕΑ με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Τουρισμού, κ. Παναγιώτη Νέου.