Θρίλερ με το ναυάγιο στο Κάβο Γκρέκο

24 και πλέον ώρες από τη στιγμή της διάσωσης του 32χρονου Σύρου από τα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Από τη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας άλλη μία ιστορία απελπισίας, τρόμου με μία κρυφή ελπίδα για κάτι πιο αισιόδοξο που τελικά φαίνεται να είχε τη «μυρωδιά» θανάτου

Οκτώ Σύροι -σύμφωνα με την κατάθεση του διασωθέντα- αγοράσαν βάρκα και με τη χρήση GPS ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου από την Τρίπολη του Λιβάνου με προορισμό την Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγισαν. Μία βλάβη στο GPS, η έλλειψη καυσίμων που ήρθε τέσσερις μέρες μετά την έναρξη του ταξιδιού και η θαλασσοταραχή που επικρατούσε ήταν τα τρία στοιχεία που έφεραν, όπως όλα δείχνουν, μία νέα τραγωδία με μετανάστες αυτή τη φορά ανοικτά της Κύπρου.

Άλλοι δύο πάλευαν μαζί του

Η βάρκα -σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του 32χρονου- ανατράπηκε και οι οκτώ Σύροι βρέθηκαν στα παγωμένα νερά να δίνουν «μάχη» με τα κύματα.

Ο ίδιος στάθηκε τυχερός καθώς κρατήθηκε σε σωσίβιο που υπήρχε στη βάρκα. Άλλοι δύο από τους οκτώ, όπως ανέφερε στη γραπτή του κατάθεση, πάλευαν δίπλα του για να κρατηθούν ζωντανοί.

Κάποια στιγμή όμως τους έχασε από το οπτικό του πεδίο. Για τρεις μέρες βρισκόταν μόνος μεσοπέλαγα ωστόσο για καλή του τύχη τον εντόπισε το εμπορικό πλοίο «SAFMARINE NIMBA».

Εξέπεμψε σήμα και αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Δάσωσης έστησε επιχείρηση με την ενεργοποίηση του εθνικού σχεδίου «ΝΕΑΡΧΟΣ». Ο νεαρός Σύρος υπέστη υποθερμία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Κανένα σημάδι ζωής

Μετά τις καταθέσεις -προφορική και γραπτή- που έδωσε ο διασωθέντας το ΚΣΕΔ προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής σε εκτέλεση επιχείρησης έρευνας με ελικόπτερο της ΜΑΕΠ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου για εντοπισμό τυχόν ναυαγών.

Δυστυχώς όμως κανένα σημάδι ζωής από τους υπόλοιπους επτά ναυαγούς.

Παράλληλα το ΚΣΕΔ εξέδωσε μηνύματα NAVTEX με τις οποίες καλούνται όλα τα πλοία στην περιοχή να εντείνουν την προσοχή τους και να ενημερώσουν το ΚΣΕΔ σε περίπτωση που εντοπίσουν άνθρωπο στο νερό.

Ανησυχητική η ροή μεταναστών αλλά… όχι τραγωδία!

Το 2018 ήταν μία χρονιά που η Κύπρος εξέδωσε σήμα κινδύνου προς τους ευρωπαίους εταίρους για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς το νησί.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησαν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί το νησί θα αδυνατεί να διαχειριστεί τις νέες αφίξεις.

Η κατάσταση δεν άλλαξε, η άφιξη μεταναστών συνεχίζει να είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο κανείς δεν περίμενε μία τέτοια τραγωδία. Άνθρωποι να ρισκάρουν τη ζωή τους για μια ηλιαχτίδα φωτός η οποία σε αρκετές περιπτώσεις «σβήνει» μεσοπέλαγα.

Πηγή: cyprustimes.com