Θεματικό πάρκο στην Αγία Νάπα συνολικού κόστους 2,4 εκ. ευρώ!


Πράσινο φως από την Περιβαλλοντική Αρχή για τη διαμόρφωση του αστικού πολυλειτουργικού πάρκου στην Αγία Νάπα συνολικού κόστους €2,4 εκατ., το οποίο θα περιλαμβάνει βοτανικό κήπο και πάρκο ψηφιδωτών. Το όλο έργο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2021, βρίσκεται εντός της αστικής περιοχής του Δήμου Αγίας Νάπας.

Η Πολεοδομική Ζώνη χαρακτηρίζεται ως Δα5 (ζώνη προστασίας) με ανώτατο συντελεστή Δόμησης/κάλυψης 0.20.1, μέχρι ένα όροφο, ύψους 5 μέτρων. Συγκεκριμένα, η περιοχή που καλύπτει το πάρκο συνορεύει στα ανατολικά με την οδό Γιάννη Ρίτσου, στα βόρεια με την οδό Τεύκρου Ανθία και στα δυτικά προεκτείνεται μέχρι τον δρόμο Αγίας Νάπας- Ξυλοφάγου. Το έργο θα διαθέτει τις εξής τρεις εισόδους: βορειοδυτικά (κοντά στο κτήριο της ΣΠΕ Αγίας Νάπας), βορειοανατολικά (από τη Γιάννη Ρίτσου μέσα από υφιστάμενη πευκόφυτη περιοχή) και νότια από την οδό Αγίας Μαύρης, μέσω υφιστάμενης πλατείας που θα διαμορφωθεί ως είσοδος του πάρκου.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός πολυ-λειτουργικού πυρήνα πολιτιστικού, ιστορικού, κοινωνικού, ψυχαγωγικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπου θα συγκεντρώνονται χρήσεις και λειτουργίες που θα προεκτείνουν τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό άξονα.


Μέσω του πάρκου διατυπώνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού, που περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό και την επιμέλεια ενός οργανωμένου δικτύου πρασίνου στην πόλη.

Το έργο θα περιλαμβάνει πολλαπλές κατασκευές/χρήσεις όπως:


• Κεντρική πλατεία (εκδρομικός χώρος) 1.245 m2 που θα έχει χώρους στάσης και χώρους πικνίκ. • Παιδότοπο έκτασης 1.090 m2 με παιχνίδια. • Τεχνητή Λίμνη έκτασης 360 m2. • Βοτανικό Κήπο με αρωματικούς θάμνους έκτασης 950 m2 • Πάρκο ψηφιδωτών 2.000 m2 με βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) 930 m2 (5 κτήρια εργαστηρίων 160 m2 συνολικά) • Χώρο απομόνωσης – θέας έκτασης 660 m2 στο ψηλότερο σημείο του πάρκου με πανοραμική θέα προς την Αγία Νάπα και τη θάλασσα.

• Υπαίθρια καταστήματα για πώληση τοπικών προϊόντων.

 

Το έργο θα διαθέτει επίσης, δύο βοηθητικά κτήρια, δύο κιόσκια, δύο καντίνες, πέντε πωλητήρια, δύο δημόσια αποχωρητήρια. Βόρεια του πάρκου θα υπάρχει χώρος στάθμευσης.