Θ. Πυρίλλης: Να μην βάλουμε πρόσφυγες/μετανάστες στην πρώτη γραμμή με τους τουρίστες


Ευαίσθητος σε ανθρωπιστικά θέματα δηλώνει ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, αλλά ισχυρίζεται πως θα είναι αρνητικός ο αντίκτυπος για την Κύπρο, εξαιτίας της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο δήμαρχος Παραλιμνίου κάκισε τις ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για εξεύρεση ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην επαρχία Αμμοχώστου, προκειμένου να στεγαστούν Ουκρανοί πρόσφυγες και να μεταφερθούν μετανάστες από το “Πουρνάρα» και μίλησε για την ανάγκη διαφύλαξης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος από έναν ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο λόγω της εξέλιξης αυτής. «Ο τουρίστας που θα έρθει στην Κύπρο τον Απρίλιο και θα βρεθεί σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου που θα έχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων ή μεταναστών, θα φύγει από την Κύπρο και θα πάει πίσω στη χώρα του και θα πει “περάσαμε ωραία αλλά ο Πρωταράς, η Πάφος, η Λεμεσός έχουν γεμίσει μετανάστες και πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Πυρίλλης διερωτήθηκε εάν “θα πρέπει να τους βάλουμε στην πρώτη γραμμή της θάλασσας;” και εισηγήθηκε να στεγαστούν σε χώρους στο Παραλίμνι.

«Δεν είναι θέμα να τους κρύψουμε ή όχι. Εξαρτάται που θέλεις να δώσεις προσοχή και που όχι. Ο τουρισμός σήμερα προσφέρει 20%-30% στο ΑΕΠ της χώρας μας, θέσεις εργασίας. Όλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε εάν θα πάθουν ζημιά».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου αρνήθηκε τις κατηγορίες περί ρατσιστικών αναφορών και υποστήριξε ότι είναι ευαίσθητος σε ανθρωπιστικά θέματα.

«Το να προσπαθεί να προβλέψει κάποιος τι θα γίνει στο μέλλον, είναι λυπηρό να κατηγορείται στο τέλος. Εμείς θέλουμε να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας και αυτό δεν θα γίνει βάζοντας τους στην πρώτη γραμμή μαζί με τους τουρίστες. Θα πρέπει να τους βάλουμε σε χώρους που δραστηριοποιείται η κοινωνία μας».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εισηγήθηκε τον ίσο καταμερισμό προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός και να υπάρχει δυνατότητα φοίτησης των παιδιών σε σχολεία.

«Πρέπει να διοχετευτούν σε όλη την κοινωνία μας οι άνθρωποι αυτοί. Ήμουν φοιτητής σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας και άκουσα πολλές φορές το “ξένος” και το “έξω”. Δεν θέλω να δούμε τέτοιες συμπεριφορές», είπε.