Πρωταράς: "Πόλεμος" για τα θαλάσσια σπορ



Να μετακινηθούν τα water sports στις δύο άκρες της παραλίας του "Fig Tree Bay" στον Πρωταρά αποφάσισε ο Δήμος Παραλιμνίου, καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στους ιδιοκτήτες, παραβιάζουν το διάταγμα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον έλεγχο στον οποίο προέβησαν τα αρμόδια τμήματα την περασμένη Πέμπτη, όπου διαπιστώθηκε ότι, βάσει νομοθεσίας, οι δύο αποβάθρες των θαλάσσιων αθλημάτων βρίσκονται εντός της ζώνης κολύμβησης των λουομένων. Εντός της επόμενης εβδομάδας αμφότεροι μετακινούνται εντελώς στις άκρες της παραλίας.

 Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών, οι οποίοι θεωρούν την απόφαση άκαιρη και άδικη, καθώς, όπως τονίζουν σε καταγγελίες τους στο Ν.Α "είμαστε στα μέσα μιας εξαιρετικά κακής και δύσκολης σεζόν λόγω κορονοιού. Η απουσία τουρισμού κάνει το έργο μας ακόμα πιο δυσκολο  και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας μετακινήσουν αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που θα μπορούσε να διευθετηθεί την επόμενη σεζόν, αν ο δήμος το έβλεπε πιο ανθρωπιστικά".

" Αυτή τη στιγμή" ανέφεραν οι ιδιοκτήτες του ενός εκ των δύο water sports "οδηγούμαστε ουσιαστικά σε κλείσιμο, καθώς το σημείο που μας υπέδειξαν ότι πρέπει να βρίσκεται η σχεδία που είναι κάτω ακριβώς από τα βράχια δεν είναι καθόλου προσβάσιμη για τον κόσμο, ενώ λόγω της διάβρωσης της παραλίας τίθεται και θέμα ασφάλειας, καθώς υπάρχει αποκόλληση βράχων. Πρόκειται για μια θανατηφόρα ιδέα. Επίσης κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δουλειά εμείς και οι υπάλληλοί μας. Βρισκόμαστε 30 χρόνια στο ίδιο σημείο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο δήμος δρα με αυτό τον εκδικητικό τρόπο, σ' αυτές τις δύσκολες, οικονομικά, στιγμές για όλους μας."


Το Νέα Αμμόχωστος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας αρχικά πως "η τοπική Επιτροπή παραλιών ενέκρινε τα νέα σχέδια χρήσης των παραλιών, τα οποία βρίσκονται σε μια διαδικασία τελικών εγκρίσεων. Έχουν γίνει κάποιες ενστάσεις οι οποίες θα εξεταστούν από τον Υπ. Εσωτερικών και θα βγει το αποτέλεσμα σε 15-20 μέρες".

Όσον αφορά τη σημερινή λειτουργία των θαλάσσιων αθλημάτων ανέφερε ότι "ο Δήμος προχώρησε σε επέκταση των συμβολαίων για ακόμα 11 μήνες, εξαιτίας του κορονοϊού και ταυτόχρονα προκήρυξε προσφορές για τα μισά και πλέον σημεία στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά. Υποβλήθηκαν έξι προσφορές, αλλά δυστυχώς καμία εξ' αυτών δεν πληροί τα κριτήρια, όπως αυτα καθορίζονται από τη νομοθεσία και ως εκ τούτου οι προσφορές έχουν ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθούν τις επόμενες ημέρες".

Σοβαρές οι καταγγελίες του Δημάρχου: Κυβερνητικά τμήματα ήθελαν να αποκρύψουν το πραγματικό σχέδιο

Σχετικά με τα παράπονα των ιδιοκτητών και τον λόγο για τον οποίο ο δήμος τόσα χρόνια δεν απαίτησε την μετακίνησή τους και το έπραξε φέτος, ο δήμαρχος είπε ότι "στην παραλία του Fig tree bay οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονταν εντός του χώρου των λουομένων. Υπήρχε μια σύγχυση όσον αφορά τα σωστά και εγκεκριμένα σχεδια με βάση το διάταγμα προστασίας των λουομένων που εξέδωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, αλλά μετά από πάρα πολλές προσπάθειες καταφέραμε να τα εξασφαλίσουμε. Αρκετά Κυβερνητικά Τμήματα ήθελαν να αποκρύψουν το πραγματικό σχέδιο και δεν ξέρω ποιο ήταν το κίνητρο τους. Όταν ανακαλύψαμε επακριβώς ποια ήταν η πραγματικότητα, αμέσως ζητήσαμε να τηρηθεί η νομιμότητα και να μετακινηθούν τα εν λόγω θαλάσσια σπορ. Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να προστατεύουμε την ασφάλεια των λουομένων. Να πούμε ότι στα άλλα τρια σημεία τα οποία βρίσκονται στην παραλία της "Βρυσης", δυστυχώς καθημερινά παραβιάζονται οι χώροι των λουομένων. Έχει γίνει και γι΄ αυτά καταγγελία και θα υπάρξουν εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα."

"Δεν θέλουμε να τους "κλείσουμε", αλλά δεν είναι το... αμπελοχώραφό τους"

"Να επισημάνουμε" συνέχισε "ότι με τις εισηγήσεις της επιτροπής παραλιών, ζητάμε απλώς όπως τα συγκεκριμένα σημεία μετακινηθούν στις άκρες των παραλιών "Fig tree bay" και "Βρύσης". Δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση όσα λέγονται ότι προσπαθεί ο Δήμος να "κλείσει" τον οποιονδήποτε, όμως πρέπει να τονίσω ότι κανένας δεν έχει κεκτημένο δικαίωμα με βάση το νόμο. Αυτοί οι άνθρωποι σε όλες τις επιστολές που μας έχουν αποστείλει, μιλούν για κεκτημένα δικαιώματα, σαν να είναι το... αμπελοχώραφό τους, η ιδιοκτησία τους ή το... κοτσάνη που έχουν φέρει από την οικογένειά τους".

Επιπλέον ο κ. Πυρίλλης ανέφερε: "Ξεκαθαρίζω ότι ως Δήμος, οφείλουμε να τηρούμε τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, και αυτό είναι που κάνουμε. Όποιοσδήποτε πληροί τις προδιαγραφές προκειμένου να αναλάβει κάποιο από αυτά τα πόστα, έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στον διαγωνσιμό δημόσιας σύμβασης και ο δικαιούχος θα αναλάβει πόστο."

"Δεν επηρεάστηκαν όσοι μετακινήθηκαν"

Σχετικά με τα παράπονα των ανθρώπων που διατηρούν τα πιο πάνω πόστα και το κατά πόσο αυτά θα επηρεαστούν από την μετακίνησή τους ο Δήμαρχος είπε ότι "κάτι ανάλογο συνέβη και αλλού. Δηλαδή, και σε άλλες παραλίες τα θαλάσσια αθλήματα βρίσκονταν στην άμμο αρχικά και στην πορεία, κατόπιν υποδείξεως του Δήμου, μετακινήθηκαν στις άκρες. Συζητώντας με τους ανθρώπους, που λειτουργούν αυτά τα σημεία για το κατά πόσο όταν μετακινήθηκαν επηρεάστηκε ο κύκλος εργασίας τους, μας είπαν ξεκάθαρα όλοι ότι όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση, αλλά αντίθετα, υπήρξε και αύξηση, διότι η δική τους αποχώρηση από την αμμώδη περιοχή έδωσε χώρο να επισκέπτονται τις συγκεκριμένες παραλίες περισσότεροι λουόμένοι με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση στους τζίρους τους".

Αποκόλληση βράχων

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες των ιδιοκτητών θαλάσσιων αθλημάτων στο Fig Tree Bay, ότι  υπάρχει αποκόλληση βράχων με κίνδυνο να καταρρεύσουν, ο κ. Πυρίλλης απάντησε λακωνικά λέγοντας ότι, "σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό το πράγμα". 

Για δημιουργία πρόσβασης στα θαλάσσια σπορ της αριστερής πλευράς της παραλίας

Ερωτηθείς για το εαν είναι πρόθυμος ο Δήμος να συζητήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσβαση στον δίαυλο όπου πρέπει να τοποθετηθεί η αποβάθρα ο οποίος βρίσκεται στο αριστερό σημείο του "Fig tree bay"(όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με την πρόσβαση των λουομένων) ο Δήμαρχος απάντησε: "Δεν θα συζητήσω τίποτα υποθετικό. Ο καθένας μπορεί να υπόβάλει το αίτημά του. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ ως Δήμος να εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα. Όλα τα θέματα πηγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και παίρνει τις αποφάσεις".

Τα βελάκια στην πιο κάτω φωτογραφία της google είναι τα σημεία στα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δύο αποβάθρες των θαλάσσιων σπορ στο Fig Tree Bay και οι κύκλοι εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται βάσει διατάγματος.

Στην πιο κάτω φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε (με τα βελάκια) το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αποβάθρα στη δεξιά πλευρά της παραλίας και πού θα έπρεπε να βρίσκεται βάσει διατάγματος. 

Στην πιο κάτω φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε (με τα βελάκια) το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αποβάθρα στην αριστερή πλευρά της παραλίας και που θα έπρεπε να βρίσκεται βάσει διατάγματος. 


neAmmochostos