Ζητούν συνέχιση των δωρεάν τεστ οι επιστήμονες της ΣΕΕ


Στη συνέχιση των προγραμμάτων δωρεάν τεστ, με πιο στοχευμένο τρόπο και σε μικρότερους αριθμούς καθημερινά, συμφωνούν οι επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα έθεσαν αυτή τους την άποψη ενώπιον του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα κατά τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση. Άπαντες συμφωνούν και για τη συζήτηση το συντομότερο δυνατό, του ενδεχομένου για χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σε πρώτη φάση σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ θετικοί φαίνεται να είναι οι επιστήμονες και στον εμβολιασμό των παιδιών, αν και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. 

Η κατάσταση που επικρατεί στα γηροκομεία, ο αριθμός των εμβολιασμένων ηλικιωμένων που μολύνονται και χρειάζονται νοσηλεία ή κάποιοι καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ζητήματα που ανησυχούν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, (ή τουλάχιστον τους επιστήμονες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας και συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη). 

Η επιβολή αυστηρότερων μέτρων και περιορισμών, δεν φαίνεται να συζητείται προς το παρόν από κανένα, αν και τονίστηκε η ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και πιο συστηματική επιτήρηση των χώρων στους οποίους παρατηρείται αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού, όπως είναι τα νυκτερινά κέντρα, οι δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρατηρείται αυξημένη συνάθροιση.

Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός από τα μέλη της ΣΕΕ (παρουσιάστηκαν μόνο τέσσερις επιστήμονες), συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, σύμβουλοι και υπηρεσιακοί που ασχολούνται με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», κάποιοι από τους επιστήμονες, ήταν αρκετά έντονοι στις τοποθετήσεις τους και απαίτησαν όπως τυγχάνουν συστηματικής και λεπτομερούς ενημέρωσης, τόσο για τα δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά στα κρατικά νοσοκομεία αλλά και την ομάδα ιχνηλάτησης, όσο και για τα όσα αποφασίζονται ή βρίσκονται υπό συζήτηση στις διάφορες αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές. Μάλιστα, φέρονται να εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός, ότι ενώ ζητούν τα σχετικά στοιχεία από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας, αυτά δεν τους παραχωρούνται καθόλου ή δεν τους παραχωρούνται έγκαιρα, ώστε να βρίσκονται στη διάθεση τους τη στιγμή που τους ζητείται να λάβουν αποφάσεις για διάφορα θέματα. 

Αναλυτικά στοιχεία, ζήτησαν και για τον αριθμό των εμβολιασμένων ασθενών με κορωνοϊό κατά ηλικιακή ομάδα, ώστε να γίνεται σωστή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και να ακολουθεί έγκαιρη παρέμβαση εκεί και όταν χρειάζεται. 

Για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων, η πλειοψηφία των παρευρισκομένων τάχθηκαν υπέρ ενώ αναφέρθηκαν και στα παραδείγματα άλλων χωρών (ΗΒ και Γερμανίας) οι οποίες έχουν ήδη προβεί σε σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις. Ωστόσο, τονίστηκε η ανάγκη σωστής τεκμηρίωσης, πριν από τη λήψη οριστικών αποφάσεων οι οποίες σε πρώτη φάση θα αφορούν υπερήλικες και ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένα άτομα και γενικά ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνέχισης των δωρεάν προγραμμάτων για τεστ ταχείας διάγνωσης, οι επιστήμονες απέδωσαν την πρόταση τους αυτή στα πολύ άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης. Υποστήριξαν βεβαίως παράλληλα, ότι ο αριθμός των δωρεάν τεστ που πρέπει να διενεργούνται καθημερινά πρέπει να είναι κατά πολύ μικρότερος αυτού που διενεργούνται μέχρι τώρα και τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη στόχευση. Εάν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση των επιστημόνων, δεν αποκλείεται ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας να παρουσιάσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, φαίνεται να υπάρχει ετοιμότητα από όλους να μελετήσουν το ενδεχόμενο αν και φαίνεται ότι στη λήψη αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα ενεργό ρόλο θα έχει και η αρμόδια παιδιατρική εταιρεία Κύπρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών 12-16 ετών με τον διάλογο να επικεντρώνεται στο κατά πόσον θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ή εάν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ή ζουν με άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Στο τραπέζι, έπεσε και το ενδεχόμενο, να προχωρήσει ο εμβολιασμός τουλάχιστον της κατηγορίας 15-16 ετών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ακροθιγώς, τέθηκε και το ενδεχόμενο μη επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία των φοιτητών τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το θέμα αυτό, παραπέμφθηκε μάλλον για συζήτηση σε κατοπινό στάδιο. 

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έθεσαν προς συζήτηση για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης των πολιτών για σημαντικά θέματα που αφορούν κυρίως τους εμβολιασμούς και τα εμβόλια και τονίστηκε ότι επιβάλλεται να ενταθεί η προσπάθεια για σωστή ενημέρωση στη βάση τεκμηριωμένων επιστημονικών στοιχείων. 

Υπό παρακολούθηση τα νοσοκομεία 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε εκτενώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και ο προγραμματισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για μια πιθανή αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», γίνονται σκέψεις για λειτουργία και της τρίτης μονάδας εντατικής θεραπείας, ωστόσο προς το παρόν κρίνεται ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει παρακολούθηση της κατάστασης και τις επόμενες ημέρες πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. 

Τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη για καθημερινή παρακολούθηση της κατάστασης και κυρίως της κατάστασης που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών τα τελευταία εικοσιτράωρα παρουσιάζει σταδιακή αύξηση, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενο. 

Προετοιμάζεται η Ε.Ε. για τρίτη δόση

«Η πανδημία αφορά όλους και πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για την αντιμετώπισή της», επεσήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση για το θέμα του εμβολιασμού», σημειώνοντας ότι «ο κάθε ένας πρέπει να γίνει φορέας ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να χρειασθεί τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από τις εισηγήσεις των επιστημόνων». 

Ανέφερε ωστόσο, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ετοιμασθεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο προχωρώντας σε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες».