Ζητούν από υποψήφιους ΣΥΟΠ ιατρικές εξετάσεις €500


Τον κούκο - αηδόνι πληρώνουν οι υποψήφιοι συμβασιούχοι οπλίτες (ΣΥΟΠ) για να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης στην Εθνική Φρουρά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο πλαίσιο της υγειονομικής εξέτασης, εκθέσεις και πιστοποιητικά, κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις για να έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν για πρόσληψη. Πρόκειται για ένα σωρό εξετάσεις και βεβαιώσεις από υπηρεσίες που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ, και υποχρεώνονται να καταβάλουν από την τσέπη τους ή καλύτερα να δανειστούν για να έχουν δικαίωμα να εξεταστούν στις περαιτέρω αθλητικές και στρατιωτικές δοκιμασίες. 

Το συνολικό κόστος που καλούνται να καταβάλουν για υπηρεσίες εκτός συστήματος του ΓεΣΥ μαζί με τις γνωματεύσεις των εξειδικευμένων γιατρών αγγίζει περίπου τα €500 και αφορά: 1) αναλύσεις αίματος και ούρων 2) ακτινογραφία θώρακα, 3) οφθαλμολογική εξέταση, 4) ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και ακουόγραμμα 5) ηλεκτροκαρδιογράφημα, 6) ψυχιατρική γνωμάτευση και, 7) για γυναίκες υποψήφιες ιατρική βεβαίωση από γυναικολόγο.

Σημειώνεται ότι οι προσωπικοί γιατροί έχουν ρητές οδηγίες από τον ΟΑΥ να μη δίνουν παραπεμπτικά για τέτοιες εξετάσεις, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες δεν προκύπτουν λόγω ιατρικής ανάγκης. 

 Ο διευθυντής ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι στην προσπάθεια τους υποψήφιοι να μην επιβαρυνθούν το σημαντικό αυτό κόστος για τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται, βάζουν πίεση στους προσωπικούς τους γιατρούς να τους καλύψουν με την έκδοση παράνομων παραπεμπτικών. Ερωτηθείς από τον «Φ» πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και του ΟΚΥπΥ, και το κόστος να αναληφθεί από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου Άμυνας. 

Το υπουργείο Άμυνας, δεχόταν αιτήσεις για πρόσληψη ΣΥΟΠ από 7 έως 23 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να προσκομίσουν υγειονομικά πιστοποιητικά πριν την εξέταση τους, τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερής, ανέφερε στον «Φ» ότι είναι η πρώτη φορά σε διαγωνισμό για πρόσληψη ΣΥΟΠ που οι υποψήφιοι καλούνται να καταβάλουν οι ίδιοι το κόστος για την υγειονομική εξέταση. Όπως εξήγησε, στο παρελθόν και προ ΓεΣΥ, το κόστος των εξετάσεων αναλάμβανε η Εθνική Φρουρά με το δικό της ιατρικό προσωπικό. Τώρα, μεγάλος αριθμός των στρατιωτικών γιατρών αποφάσισε να ιδιωτεύσει μέσω του ΓεΣΥ με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού. 

Σύμφωνα με τον κ. Πιερή, είναι πέραν των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς να εξυπηρετήσει τους υποψηφίους ΣΥΟΠ και προς το σκοπό αυτό δόθηκε η δυνατότητα σχεδόν ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης να προσκομίσουν τις ιατρικές εξετάσεις.

.

ΠΗΓΗ: philenews.com