Ζητά αύξηση μισθού και λιμουζίνα ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή

Τον διπλασιασμό, σχεδόν, του μισθού του και υπηρεσιακή λιμουζίνα αξιώνει ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή, Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να αμείβεται το ίδιο με τον προϊστάμενο του, Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως και να απολαμβάνει τα  ίδια ωφελήματα. Ο Κ. Κυριάκου απέστειλε επιστολή με το αίτημα του στο υπουργείο Οικονομικών και παράλληλα, υπέβαλε παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως. 

Ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή είναι στη μισθοδοτική κλίμακα Α16, με ετήσιες μεικτές απολαβές που ανέρχονται στις €86.624. Ουσιαστικά, ο Κ. Κυριάκου ζητά αύξηση μισθού κατά 42% καθώς οι ετήσιες μεικτές απολαβές του Γενικού Ελεγκτή ανέρχονται στις €123.088. Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής δικαιούται υπηρεσιακό όχημα για αποκλειστική χρήση, δηλαδή, επί 24ώρου βάσεως, ωφέλημα το οποίο έχει αποποιηθεί οικειοθελώς ο κ. Μιχαηλίδης αλλά το διεκδικεί ο βοηθός του! Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων του, ο κ. Κυριάκου επικαλείται την περίπτωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, έχει τις ίδιες απολαβές και ωφελήματα με τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Επί τούτου, υπάρχει ήδη δεδικασμένο όταν ο τότε Βοηθός Γενικού Ελεγκτή, Σπύρος Χρίστου, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με το ίδιο ακριβώς αίτημα που έχει σήμερα ο κ. Κυριάκου. Στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερομηνίας 9/12/1992, που είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, επισημαίνεται ότι, ναι μεν ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα είναι υποκείμενος στις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο, υπάρχει σαφής πρόνοια στο Σύνταγμα (άρθρο 112.4) ότι και οι δύο υπηρετούν με τους ίδιους όρους. Ωστόσο, στην περίπτωση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια, με το Δικαστήριο να επισημαίνει ότι «η διαφοροποίηση στη μισθοδοσία του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή σε σύγκριση μ’ αυτήν του Γενικού Ελεγκτή είναι λογική ενόψει των αυξημένων εξουσιών που έχει ο Γενικός Ελεγκτής έναντι αυτών του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή» όπως άλλωστε καθορίζονται σαφώς στα άρθρα 115,116 και 117 του Συντάγματος. 

 

Ο Κ. Κυριάκου επιχείρησε στο παρελθόν, ανεπιτυχώς, την αναβάθμισή του μέσω τροποποίησης του τίτλου του, παίζοντας με τις λέξεις. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2015, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, μετά από επιστολές που απέστειλε ο Κ. Κυριάκου στη Βουλή, τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, κατέθεσαν τροπολογία ώστε οποιαδήποτε αναφορά σε «Βοηθό Γενικού Ελεγκτή» να αντικατασταθεί με την αναφορά σε «Βοηθό Γενικό Ελεγκτή». Όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέγνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα 115,116 και 117 του Συντάγματος, που αναφέρονται σαφώς σε «Βοηθό Γενικού Ελεγκτή», τότε, η τροπολογία αποσύρθηκε. Ο Κυριάκου διορίστηκε στο αξίωμα του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, τον Γενάρη του 2013, από τον τέως Πρόεδρο, Δ. Χριστόφια. Δηλαδή, ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές.


Πηγή:Φιλελευθερος- Μιχάλης Χατζηστυλιανού