Ζημιές σε πατατοφυτείες λόγω παγετού - «Στο ψυγείο» η Κύπρος


Tη χαριστική βολή δέχθηκαν τη Δευτέρα όσοι πατατοπαραγωγοί μπόρεσαν να φυτέψουν πατάτες το τελευταίο διάστημα.

Στην περιοχή σημειώθηκε εκτεταμένος παγετός, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά οι πατατοφυτείες, με βλαστούς πατατών που φύτρωσαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Ανδρέα Κάρυο, παρά τις συνεχείς ολονύχτιες αρδεύσεις, οι παραγωγοί δυστυχώς δεν απέτρεψαν την καταστροφή.






Στο μεταξύ σημειώνεται ότι στον πάγο ξύπνησε και σήμερα η Κύπρος, ενώ ψηλή πίεση και ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάζουν την περιοχή μέχρι και την Τρίτη. 

 

Η βιομηχανία της κατασκευής πλαστών εγγράφων στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανθεί. Αυτό διαπιστώνεται σε ανησυχητικό βαθμό στο αεροδρόμιο Πάφου, όπου ο ένας μετά το άλλο, αλλοδαποί εμφανίζονται ως πολίτες κρατών μελών της ΕΕ για να αποδειχθεί τελικά ότι κατέχουν πλαστά έγγραφα τα οποία ομολογούν ότι αγοράζουν από τα κατεχόμενα.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δεύτερο αεροδρόμιο της Δημοκρατίας εντοπίστηκαν δέκα περιπτώσεις κατοχής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων κατά τον διαβατηριακό έλεγχο, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες μόλις χθες από δύο γυναίκες. Σε όλες τις περιπτώσεις από τις εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι διαβατήρια και ταυτότητες των εν λόγω ατόμων ήταν πλαστά και οι κάτοχοι τους ήταν πολίτης τρίτων χωρών και όχι ευρωπαίοι πολίτες, όπως επιχειρούσαν να εμφανισθούν.

Σε όλες δε τις περιπτώσεις, οι συλληφθέντες έχουν παραδεχθεί ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα που παρουσίασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου ήταν πλαστά και ότι τα αγόρασαν στις κατεχόμενες περιοχές έναντι χρηματικού ποσού που κυμαίνεται ανά περίπτωση από 1000 μέχρι και 3000 ευρώ.

Η επιβεβαίωση της παράνομης αυτής δραστηριότητας με αφετηρία τα κατεχόμενα, πονοκεφαλιάζει τις αρχές οι οποίες αναζητούν λύση στο σημαντικό όπως εξελίσσεται πρόβλημα.

Το δελτίο καιρού

Ψηλή πίεση και ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάζουν την περιοχή μέχρι και την Τρίτη.

Σήμερα, διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με περιόδους με αυξημένη συννεφιά.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μέχρι ανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ αλλά στα προσήνεμα παράλια μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη αλλά στα ανατολικά και τοπικά στα βόρεια και νότια παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά θα επικρατεί ολικός παγετός, ενώ νωρίς το πρωί παγετός θα υπάρχει και σε περιοχές των χαμηλότερων ορεινών.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και τοπικά μέχρι βορειοδυτικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ αλλά παροδικά τοπικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και λίγο ταραγμένη, στα νότια και στα ανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 5 στα παράλια και γύρω στους μείον 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά αλλά και σε ορισμένες περιοχές των ημιορεινών αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικά, κυρίως ελαφρές, βροχές. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται παροδική ελαφρά χιονόπτωση. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές, κυρίως ελαφρές, βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους παροδική ελαφρά χιονόπτωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Τρίτη, παραμένοντας όμως λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Πέμπτη δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή.

Το ύψος του χιονιού, στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου ήταν 66 εκατοστά.

Ενημέρωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο το βράδυ της Κυριακής

Στο οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών και στους αυτοκινητοδρόμους, δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα το βράδυ της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου.

Κλειστή η σχολή «Μιτσή» στην Λεμύθου λόγω καιρού

Κλειστή θα παραμείνει η Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου, λόγω καιρικών συνθηκών σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα θα παραμείνει κλειστή η Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου».

Η κατάσταση του οδικού δικτύου

Στα ορεινά, λόγω των χειμερινών συνθηκών που επικρατούν, οι δρόμοι είναι ολισθηροί, ενώ οι ακόλουθοι δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες:

-               Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος

-               Προδρόμου - Πλατρών

-               Προδρόμου – Λεμύθου

-               Προδρόμου - Πεδουλά

-               Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά

-               Κύκκου – Πεδουλά

-               Πεδουλά – Μουτουλλά

-               Αγρού – Παλαιχωρίου

-               Παλαιχωρίου – Ασκά – Φτερικουδίου – Άλωνας

-               Άλωνας – Πλατανιστάσας

-               Άλωνας – Πολυστύπου

-               Πολυστύπου – Λαγουδερών

-               Λαγουδερών – Χανδριών

Προτρέπονται όσοι διακινούνται στα ορεινά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλή, ασφαλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να παρέχουν προτεραιότητα σε άλλους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων όπου χρειαστεί.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα ορεινά, είναι μεταβαλλόμενη λόγω των χειμερινών συνθηκών που επικρατούν και προτρέπεται το κοινό να ενημερώνεται για την κατάσταση του οδικού δικτύου μέσω της εφαρμογής - application "Αστυνομία Κύπρου" ή μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία "Οδικό Δίκτυο".

Πηγή: philenews