Υπόθεση ομαδικού βιασμού: Αφόρητες πιέσεις στην Αστυνομία


Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα της καταγγελίας για ομαδικό βιασμό 19χρονης, ξεπερνά τα στενά όρια της Κύπρου και φθάνει μέχρι την Βρετανία, καθώς και το γειτονικό Ισραήλ. Ωστόσο, άξονα των γεγονότων τις τελευταίες δύο μέρες αποτέλεσαν κυρίως οι δώδεκα ύποπτοι, οι οποίοι, πλέον, τελούν υπό οκταήμερη κράτηση, οι γονείς τους, οι αντιδράσεις τους και οι ενέργειες εκ μέρους της χώρας τους. Λιγότερης προσοχής χαίρει το πιθανό θύμα του βιασμού, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο χωρίς ένα δικό της άνθρωπο, παρά μόνο με τις φίλες της, με τις οποίες έφθασαν για διακοπές στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, από το Ισραήλ έφτασε στην Κύπρο αριθμός δικηγόρων, οι οποίοι ασκούν έντονες πιέσεις στην Αστυνομία, όσον αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης. Η έντονη κινητοποίηση που παρατηρείται και το ενδιαφέρον από το Ισραήλ φαίνεται να προκύπτει από το γεγονός ότι οι τελούντες υπό κράτηση την ερχόμενη βδομάδα θα εντάσσονταν στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της χώρας, γεγονός που αποκάλυψε και Ισραηλινός συνάδελφος το μεσημέρι της Πέμπτης 18/07 κατά την προσαγωγή των δώδεκα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος επέκρινε και το χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας που χρειάζεται να περάσει προτού η Αστυνομία κατέχει τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA. Αντίθετα, ανέφερε, στο Ισραήλ θα ήταν έτοιμα σε 24 ώρες, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την διαδικασία.

Μόνη στην Κύπρο, ανησυχία για την ασφάλειά της

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο 24News, για την 19χρονη αναμένεται να αναλάβουν δράση οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του κράτους. Το φερόμενο θύμα του ομαδικού βιασμού θα επισκεφθεί Κοινωνικός Λειτουργός και ψυχολόγος για να του παρέχουν την στήριξη που χρειάζεται, την στιγμή που, για την ώρα, στην Κύπρο, δεν υπάρχει κάποιο άτομο από την οικογένειά της, πέραν των φίλων της, με τις οποίες ήρθε παρέα για ολιγοήμερες διακοπές στην Αγία Νάπα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι διευθυτήθηκε η διαμονή της σε απόσταση από τον χώρο που διαμένουν τα μέλη των οικογενειών των υπόπτων και οι δικηγόροι τους και υπό προστασία, καθώς η ανησυχία μήπως προσεγγιστεί από τα εν λόγω άτομα, είναι εύλογη. 

Η περίπτωση της 19χρονης δεν πρέπει να παραμείνει στο ξεκαθάρισμα των συνθηκών και στην εξακρίβωση των γεγονότων, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στην δική της προστασία από τις αρχές της Δημοκρατίας. Η ενεργοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και η Αστυνομία πρέπει να επιδείξει αντοχή κόντρα στις πιέσεις που ασκούνται, ώστε να μην επηρεαστεί το έργο της διερεύνησης.