Υπόθεση 19χρονης Αγία Νάπα: Πατέρας Ισραηλινού νεαρού απ’ τους 12 – «Να μην φυλακιστεί»


Μεγάλη δημοσιότητα έχει λάβει στη Βρετανία η πληροφορία που αποδίδεται σε κυπριακή εφημερίδα περί πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στη 19χρονη Βρετανίδα που έχει καταδικαστεί για ψευδή καταγγελία βιασμού, εφόσον της απαγγελθεί ποινή φυλάκισης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.

Ρεπορτάζ του Guardian από την Αγία Νάπα αναφέρεται στους φόβους ακτιβιστριών στο νησί ότι ο δικαστής θα θελήσει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του με την ποινή που θα αποφασίσει για «παραδειγματισμό», καθώς κατά τη δίκη υιοθέτησε «εξαιρετικά επιθετικό τόνο».

Η εφημερίδα αναφέρεται επιπλέον σε δύο υποθέσεις που χειρίστηκε ο συγκεκριμένος δικαστής, στις οποίες τάχθηκε υπέρ των ανδρών που κατηγορούνταν για αδικοπραξία σε βάρος γυναικών.

Σε ρεπορτάζ από την Ιερουσαλήμ, εξάλλου, η Daily Mail μεταφέρει δηλώσεις του πατέρα ενός εκ των 12 νεαρών Ισραηλινών που κατηγορήθηκαν από τη 19χρονη για βιασμό. Ο Χαίμ Αβιζόρ λέει ότι η Βρετανίδα δεν θα πρέπει να φυλακιστεί διότι «έχει υπομείνει πολλά» και καλεί τον Κύπριο δικαστή να επιδείξει «έλεος».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι συγγενείς άλλων εκ των των νεαρών Ισραηλινών είναι, αντίθετα, πολύ επικριτικοί με τη 19χρονη, δηλώνοντας ότι «ο καθένας παθαίνει αυτό που του αξίζει».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού, η οποία μίλησε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ μίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για το ζήτημα της νεαρής. Ο Βρετανός, μιλώντας σε Μέσα της χώρας του, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν λεπτοί χειρισμοί για τη νεαρή.

Στην ερώτηση αν η απόφαση δεν είναι ικανοποιητική και αν θα αλλάξει η ταξιδιωτική οδηγία μετά απ' αυτό, ο Υπουργός είπε ότι το Foreign Office πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναλόγως αναθεωρεί τις ταξιδιωτικές οδηγίες.