Υπό παρακολούθηση της Αρχής Εποπτείας 32 παιδεραστές


Στους 32 ανήλθαν μέχρι σήμερα οι παιδεραστές που παρακολουθεί η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με την Αρχή Εποπτείας να αναμένει από τη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου που διευρύνει τις αρμοδιότητές της με σκοπό την επιβολή πρόσθετων μέτρων στους παιδεραστές που αποφυλακίζονται και, κυρίως, γι' αυτούς που δεν συνεργάζονται. Το σχετικό νομοσχέδιο εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών και η συζήτησή του βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Ειδικότερα, στην Αρχή Εποπτείας παραπέμπονται πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, είτε με απόφαση του Δικαστηρίου σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας ή κατά την επιβολή της ποινής, είτε με την έκδοση διατάγματος εποπτείας από το Δικαστήριο κατόπιν αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα. Η Αρχή Εποπτείας, αφού λάβει υπόψη τα γεγονότα της υπόθεσης, τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αποφασίζει τα κατάλληλα μέτρα για την εποπτεία των παιδεραστών που παραπέμπονται ενώπιόν της και που είναι είτε ψυχολογική στήριξη είτε θεραπευτική παρέμβαση. Παράλληλα, αξιολογεί την ανταπόκριση των παιδεραστών και ανάλογα αποφασίζει τη συνέχιση των μέτρων ή την αναθεώρησή τους.

Το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για ψήφιση διευρύνει τις εξουσίες/αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας και, παράλληλα, παρέχει στην Αρχή τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους εποπτευόμενους παιδεραστές. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα: Η απαγόρευση στους παιδεραστές να εισέρχονται ή να παραμένουν κοντά σε σχολεία ή σε χώρους όπου συχνάζουν τα θύματά τους ή άλλα παιδιά, η απαγόρευση να έρχονται σε επαφή ή σε επικοινωνία με τα θύματά τους, η απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ο περιορισμός στην οικία τους για συγκεκριμένες ώρες καθώς και η υποχρέωση παρακολούθησης θεραπευτικού προγράμματος ώστε να μπορεί η Αρχή να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο. Το νομοσχέδιο παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα ανάθεσης της εποπτείας των παιδεραστών σε ιδιώτες (επιτηρητές) υπό την επίβλεψη, βεβαίως, της Αρχής Εποπτείας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και στην Πολιτεία για την έκταση του φαινομένου και τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν είναι κατεπείγοντα. Προχθές ακόμα, το Σπίτι του Παιδιού έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα 368 παιδιά βίωσαν τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Πέρσι είχε προκληθεί σάλος όταν αποκαλύφθηκε ότι επτά πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων έλαβαν προεδρική χάρη με την ευκαιρία της εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος απολογήθηκε δημόσια και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί τέτοιο σφάλμα διότι, όπως είπε, έγιναν οι αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές.