«Οι επισκέψεις στα φαρμακεία θα γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο»


Στις επόμενες ημέρες, οι επισκέψεις του κόσμου στα φαρμακεία θα γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο, με μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία για την προστασία όλων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, τονίζοντας ωστόσο ότι τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά σε αυτή την κρίση που ξέσπασε και δίπλα στον πολίτη για την εξυπηρέτηση του.

Η κ. Πιέρα είπε ότι θα δοθούν στον κόσμο οδηγίες για την επίσκεψη τους στα φαρμακεία.

«Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις που η επιδημία παίρνει διαστάσεις και στην Κύπρο, η επίσκεψη στο φαρμακείο θα πρέπει να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο για αποφυγή μετάδοσης του ιού τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και στους εργαζόμενους στον χώρο», είπε.

Επεσήμανε ότι τα φαρμακεία θα παραμένουν ανοικτά για να εξυπηρετούν ακόμη και σε κορύφωση της πανδημίας. «Ήδη στην Ιταλία τα καταστήματα έχουν κλείσει εκτός από τα φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός επιτελεί λειτούργημα κι έτσι θα λειτουργήσει. Θα μπουν κάποιοι περιορισμοί για να προστατευτεί ο ίδιος ο φαρμακοποιός αλλά και να προστατεύεται ο κόσμος», σημείωσε.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα, εξήγησε, η οδηγία που υπάρχει είναι ότι μπαίνουν λίγοι-λίγοι στο φαρμακείο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διανυκτέρευσης. «Ο κόσμος θα μπαίνει σιγά-σιγά στο φαρμακείο με απόσταση τουλάχιστον δύο βήματα ο ένας από τον άλλο, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός, να μην γίνονται αχρείαστες επισκέψεις, να είναι λίγος ο χρόνος επισκεψιμότητας μέσα στον χώρο. Αν βήχουν και φταρνίζονται να έχουν προστασία στο στόμα και την μύτη και να κάνουν απολύμανση των χεριών», ανέφερε. 


Τα φαρμακεία, συνέχισε η κ. Πιέρα, θα προχωρούν σε απολύμανση τακτικά όλων των επιφανειών τους για να προστατεύουν τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους στον χώρο.

Τα μέτρα αυτά, αναμένεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία τις αμέσως επόμενες ημέρες ύστερα από τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι φαρμακοποιοί για να ενημερωθούν για τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών και η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών για φαρμακοποιούς και φαρμακεία.

Το θέμα της τηλεδιάσκεψης, θα είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως είπε η κ. Πιέρα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αναρτημένες στις προθήκες των φαρμακείων, αφίσες με πληροφορίες προς τους πολίτες για τα συμπτώματα του κορωνοϊού, για αυτοδιάγνωση και πώς υποβοηθάτε η διάγνωση από τον φαρμακοποιό.

Όλα αυτά, ανέφερε, εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. «Δεν θα κλείσουν τα φαρμακεία, μένουν δίπλα στον πολίτη, απλά θα μπουν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία όλων», επεσήμανε.

Ελλείψεις σε αναλώσιμα, μάσκες και αντισηπτικά

Η κ. Πιέρα είπε πως υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μια αυξημένη ζήτηση σε μάσκες, αντισηπτικά των χεριών, σε αντιϊκά φάρμακα. Ζήτηση υπάρχει και σε φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, με τους ασθενείς να ζητούν να έχουν περισσότερα αποθέματα. Ζήτηση, επίσης, υπάρχει και σε βιταμίνες για άμυνα του οργανισμού, όπως και σε άλλα σκευάσματα για τον ίδιο σκοπό.

«Αυτά δεν είναι αδικαιολόγητα λόγω της κατάστασης. Αδικαιολόγητες είναι οι ποσότητες που ζητεί ο κόσμος. Με τον πανικό, προβαίνουν σε υπερβολικές αγορές κάτι που καλείται σήμερα ο φαρμακοποιός να διαχειριστεί», σημείωσε.

Εδώ, υπέδειξε, αναδεικνύεται και ο σημαντικός ρόλος που έχει να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός ως συμβουλευτικός παράγοντας και να δώσει σωστή πληροφόρηση στην πρόληψη και αντιμετώπιση γενικά ούτως ώστε να γίνεται μια μορφή διαχείρισης των προϊόντων για να μην οδηγηθούμε σε ελλείψεις, να γίνεται μια ορθολογική χρήση για να προστατευτούν όλοι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά. Έρχονται κάποιες μικρές ποσότητες εβδομαδιαία από κάποιες εταιρείες αλλά ανάλογα με τις παραγγελίες που κάνουμε δεν παραλαμβάνουμε ούτε το 1/10 των παραγγελιών, τις οποίες εμείς κάνουμε προς τους προμηθευτές», είπε.

Επεσήμανε ότι ελλείψεις σε αναλώσιμα παρουσιάζονται πανευρωπαϊκά. Δεν είναι τυχαίο, ανέφερε, ότι και πάρα πολλοί γονείς που έχουν φοιτητές στο εξωτερικό αποτείνονται στα φαρμακεία για μάσκες και αναλώσιμα για να τους στείλουν.

Εμείς, συνέχισε, θα συστήσουμε σύνεση στην αγορά για τη χρήση των μασκών προκειμένου να διασφαλιστεί πρόσβαση σε άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή στους ασθενείς πρώτα απ΄ όλα για να μην μεταδίδουν τον ιό, σε όσους είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε νοσοκομεία και αεροδρόμια, σε χώρους που έρχονται σε επαφή με ασθενείς, με ταξιδιώτες.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνεται μια ορθολογική χρήση για να μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα της διαθεσιμότητας.

Ελλείψεις σε φάρμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελλείψεις αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν γενικά και σε φάρμακα εάν η επιδημία κορυφωθεί.

Η κ. Πιέρα δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, παραπέμποντας στους αντιπροσώπους που εισάγουν φάρμακα στην Κύπρο.

«Θα πρέπει να γίνει μια ορθολογική χρήση και με τη μεσολάβηση των φαρμακοποιών να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε όσο γίνεται το θέμα των ελλείψεων, παρόλο το γεγονός ότι είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Κύπρος κάποια στιγμή αν η πανδημία κορυφωθεί. Πρέπει τα αποθέματα που έχουμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά», επεσήμανε.