ΥΠΕΣ: Ανησυχητικά αυξητική η ροή μεταναστών στην Κύπρο

Καταγράφεται μια ανησυχητική αυξητική τάση στην ροή παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης προσθέτοντας ότι θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εργασίας για εξέταση της κατάστασης.

 

«Όντως υπάρχει μια ανησυχητική τάση αύξησης των ροών παράτυπης μετανάστευσης στην Κύπρο είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω των κατεχομένων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πετρίδης με αφορμή τις ροές μεταναστών το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ότι η Κύπρος έφθασε στα όριά της αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να απορροφήσει.

 

«Η Κύπρος ως κράτος – μέλος της ΕΕ σέβεται μεν τις υποχρεώσεις της, αλλά από την άλλη έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά τον αριθμό που μπορεί να απορροφήσει», πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.

 

Χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό ως ένα δύσκολο θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εργασίας για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και εξέτασης των μέτρων που μπορεί να ληφθούν.

 

Η ΕΕ πρέπει να βρει μια ολιστική λύση του προβλήματος, κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

 

Με το Δουβλίνο ΙΙ να έχει ουσιαστικά ανασταλεί, η πρόταση της Βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία προνοούσε για την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής μεταναστών βάσει φόρμουλας που καθορίζεται βάσει του πληθυσμού και του μεγέθους, που θεωρείτο βοηθητική και για την Κύπρο, συνάντησε αντιδράσεις ισχυρών κρατών – μελών, με αποτέλεσμα να οδεύει προς απόσυρση από την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ.

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής ροή μεταναστών με τις αφίξεις τον τελευταίο μήνα να ξεπερνούν στις ελεύθερες περιοχές τις 80. Σύμφωνα με στοιχεία, στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10.000 μετανάστες με καθεστώς προστασίας, ενώ άλλες 4.000 περίπου αιτήσεις εκκρεμούν για εξέταση, με τους περισσότερους μετανάστες να προέρχονται από τη Συρία.

 

Πηγή: KYΠΕ