ΥΠΕΣ: Αφρικανές χρηματίζουν για αναγνώριση τέκνων ώστε να εγγραφούν πολίτες ΚΔ


Απαντώντας καταφατικά στις πληροφορίες που κατέχει το ΣΙΓΜΑ, ότι Γερμανός φέρεται να προέβη σε εκούσια αναγνώριση τεσσάρων εξώγαμων που γεννήθηκαν στη Λευκωσία από τρεις γυναίκες και αιτήτριες πολιτικού ασύλου, είπε πως πρόκειται για ακόμη μια έκνομη ενέργεια αυτών που δραστηριοποιούνται παράνομα στον τομέα της μετανάστευσης και έναν ακόμη τρόπο αποκόμισης βρώμικου χρήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως τόσο Κύπριοι όσο και Ευρωπαίοι, φέρεται να χρηματίζονται από Αφρικανές για να προσφέρουν αναγνώριση εξώγαμων τέκνων, ώστε αυτά να εγγραφούν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Ανέφερε πως το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν 31 τέτοια περιστατικά. 

Την ίδια ώρα ανέφερε πως εντοπίστηκε κενό στη νομοθεσία, καθώς μέχρι και το 2015 ήταν απαραίτητη η διενέργεια τεστ DNA για πιστοποίηση γονέων, ωστόσο, με σύσταση της τότε Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι αυτό ήταν παράνομο, σταμάτησε η απαίτηση αυτή. 

Πρόσθεσε πως ετοιμάζεται νέο σχετικό νομοσχέδιο. 

Ο Υπουργός έδωσε οδηγία στο ληξιαρχείο μέχρι τη ψήφιση νέας νομοθεσίας, όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την πατρότητα ενός παιδιού, να μην εκδίδεται πιστοποιητικό γέννησης.