Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τις επισκέψεις σε οικίες


Το Υπουργείο Υγείας προέβη σε διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας που τίθενται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου σε σχέση με τις επιτρεπόμενες επισκέψεις σε οικίες από συγγενικά πρόσωπα ή και επαγγελματίες για σκοπούς εργασίας.

Διευκρινίζοντας τις αλλαγές στις κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι απαγορεύονται, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, σημειώνει ότι με το εν λόγω μέτρο παραμένει ο στόχος για περιορισμό των κοινωνικών επαφών και, ως εκ τούτου, συστήνεται όπως τα άτομα είναι σταθερά (bubbles) και περιορίζονται οι αχρείαστες επισκέψεις. Νοείται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες επαγγελματιών που επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε οικίες για σκοπούς εργασίας, διευκρινίζεται ότι η παρουσία επαγγελματιών σε οικίες για σκοπούς εργασίας επιτρέπεται μόνο για καθορισμένες  ομάδες επαγγελματιών και τονίζεται ότι επιτρέπεται η παρουσία των επαγγελματιών μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, αποστάσεις, καλός αερισμός χώρου, κοκ.

Οι ομάδες επαγγελματιών που μπορούν να επισκέπτονται κατοικίες για εργασία είναι:

Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, τεχνικοί ηλεκτρικών συσκευών ηλεκτρολόγων, εργολάβοι οικοδομών, και άλλοι επαγγελματίες τεχνικών επαγγελμάτων.

Οικιακοί βοηθοί.

Κηπουροί.

Επαγγελματίες υγείας, όπως φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ, για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι και νηπιαγωγοί αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς φροντίδας και φύλαξης.