Υπ. Υγείας: Δεν κλείνουμε δημοτικά / νηπιαγωγεία


«Οι άνω των 65 ετών είχαν δύο φορές, κάποιες ομάδες ίσως και περισσότερες φορές την ευκαιρία, ωστόσο στόχος είναι να ανοίξουν ξανά τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ 107.6 ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας στα παράπονα ατόμων από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που υποστηρίζουν ότι δεν πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Στόχος και πρέπει να το κατανοήσει ο κόσμος, είπε ο Υπουργός, είναι να δοθεί τουλάχιστον μία ακόμη ευκαιρία σε αυτές τις ομάδες, ενώ τόνισε ξανά πως ο κόσμος πρέπει να κλείσει ραντεβού και να μην σκέφτεται πιο εμβόλιο θα βάλει, αλλά τον εμβολιασμό ως πράξη.

Σχετικά με τις συστάσεις προσωπικών γιατρών προς ασθενείς για να λάβουν συγκεκριμένο εμβόλιο, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την διαφωνία του, λέγοντας πως «οι γιατροί συστήνουν εμβόλιο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις μελέτες που συνοδεύουν το κάθε εμβόλιο και τις παρενέργειες». Πρόσθεσε πως είναι επικίνδυνο να συστήνουν συγκεκριμένα εμβόλια, διότι έτσι υπάρχει κίνδυνος να μην εμβολιαστεί κόσμος. «Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις αποφάσεις του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων)», σημείωσε.

Σχετικά με το ότι η Κύπρος είναι χώρα που δίνει το δικαίωμα επιλογής εμβολίου ο υπουργός είπε πως «ο κόσμος ζήτησε την επιλογή. Κακώς δώσαμε αν με ρωτάτε, αλλά ο κόσμος ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων το εμβόλιο που θα έβαζε. Το σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες μας και τους επιστήμονες του ΕΜΑ».

Το ξέκοψε για σχολεία και δημοτικά!

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί με το κλείσιμο των δημοτικών και νηπιαγωγείων ο κ. Ιωάννου είπε ξεκάθαρα ότι δεν κλείνουν. «Μετά την χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού, εκείνο που είπαμε είναι πως δεν θα κλείσουν, ωστόσο η τριμελής επιτροπή εισηγήθηκε όπως αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα στα σχολεία. Επίσης εισηγήθηκαν να φορούν προστατευτική μάσκα τα παιδιά στον Β’ κύκλο (από Δ’ μέχρι ΣΤ’ τάξη). Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μείνουν τα παιδιά επιπλέον μια εβδομάδα σπίτι μετά τις διακοπές του Πάσχα. «Ειδικά στις μικρές τάξεις είναι δύσκολο να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και δεν γίνονται τεστ. Έχουμε ξεκινήσει δειγματοληπτικά τεστ στον β’ κύκλο δημοτικό», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

«Όλα καλά»…

Σε ερώτηση που αφορά τις σχέσεις του ιδίου με την Επιστημονική Επιτροπή, ο κ. Ιωάννου είπε πως «οι σχέσεις μας είναι καλές και ναι φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις». Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται για την αύξηση κρουσμάτων/νοσηλευόμενων, ο κ. Ιωάννου είπε πως  «η επιδημιολογική εικόνα χειροτερεύει διότι υπάρχει χαμηλό ποσοστό τήρησης των πρωτοκόλλων. Η αύξηση του ποσοστού θετικότητας το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι δεν τηρούμε τα πρωτόκολλα. Προχωρήσαμε σε χαλαρώσεις κατόπιν υποδείξεων των ειδικών αλλά τα αποτελέσματα ανησυχούν» κατέληξε.

Ακούστε την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

 .

.

Πηγή: politis.com.cy