Υπ. Γεωργίας: Εντός του Μάρτη οι πρώτες αποζημιώσεις σε γεωργούς – Εικόνα και για χαλούμι (vid)


«Εντός του Μάρτη  θα δοθούν στους γεωργούς, οι αποζημιώσεις για  τις ζημιές που σημειώθηκαν το 2019» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Καδής.

Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6  και την εκπομπή  «Hasta Manana» με την Μανιάνα Καλογεράκη, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις προς τους γεωργούς που πλήγηκαν από τα καιρικά φαινόμενα πέρσι αλλά και φέτος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται και είναι έτοιμη να στηρίξει όποιον έχει ανάγκη.

Όπως επισήμανε «Το τι παίρνει ο κάθε αγρότης καθορίζεται από  τη νομοθεσία, το ύψος των αποζημιώσεων ήταν περίπου  17 εκατομμύρια, ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που δίναμε τα τελευταία 20 χρόνια».

Πρόσθεσε  ότι λόγω του γεγονότος ότι πέρσι, σημειώθηκαν έντονες κακοκαιρίες σε αρκετές περιοχές παγκύπρια, παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση, αλλά εντός του Μάρτη θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις.

Εθνικό Πάρκο Ακάμα – 1 εκ. επισκέπτες

Αναφερόμενος στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα, σημείωσε ότι τα στάδια ανάπτυξης του πάρκου,  υλοποιούνται με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα,  ενώ  ολοκληρώθηκαν ή  βρίσκονται σε εξέλιξη κομβικής σημασίας δράσεις.

Πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2021 αρχίζει η ανάπτυξη των υποδομών στους κόμβους και στα μέσα του ίδιου χρόνου θα αρχίσει η βελτίωση του οδικού δικτύου.

Όπως σημείωσε θα γίνουν 14 κόμβοι εξυπηρέτησης των επισκεπτών σε επιλεγμένα σημεία

«Τα έργα» τόνισε «δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον , αλλά θα το αποφορτίζουν αφού αυτή τη στιγμή λείπουν από την περιοχή στοιχειώδεις υπηρεσίες  όπως τουαλέτες, κέντρα πληροφόρησης,  οι οποίες θα καλυφθούν από τις κατάλληλες υποδομές».

Φάκελος χαλούμι

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες κατοχύρωσης του χαλουμιού, ο κ. Καδής ανέφερε ότι  γίνονται εντατικές προσπάθειες  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε  να κατοχυρωθεί το προϊόν ως προστατευόμενης  προέλευσης.

Σημείωσε ότι τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την  διαδικασία κατοχύρωσης.

Δείτε εδώ την εκπομπή:

 

ΠΗΓΗ: polıtıs.com.cy