Χριστουγεννιάτικος μποναμάς: Πότε θα δοθεί, ποιοι οι δικαιούχοι και τα ποσά


Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταβληθεί το χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλους του δικαιούχους. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Λειτουργός της Υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, Χρίστος Διομήδους, ο οποίος εξήγησε ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποια είναι τα ποσά που θα καταβληθούν και πότε να τα περιμένουν οι πολίτες.

Αρχικά ανέφερε ότι όπως και κάθε χρόνο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας φροντίζει να δώσει τόσο τα επιδόματα όσο και τα χριστουγεννιάτικα δώρα αρκετές μέρες πριν τις γιορτές ενόψει και των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν τα νοικοκυριά.

Συμπλήρωσε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβληθεί στις 13 Δεκεμβρίου μαζί με το χριστουγεννιάτικο δώρο το οποίο ανέρχεται στο 80% των αναγκών. «Ανεξαρτήτως εισοδημάτων αν οι ανάγκες για ένα άτομα είναι 480 ευρώ, το 80% είναι 384 ευρώ και αυξάνεται εάν υπάρχει σύνθεση». Όπως είπε, αν υπάρχει σύζυγος αυξάνεται κατά 50%, ενώ το ίδιο θα αυξηθεί αν υπάρχουν παιδιά ηλικίας 14 ετών μέχρι 28 ετών. Ακόμη θα υπάρξει αύξηση 30% αν υπάρχουν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο κ. Διομήδους ανέφερε ότι χριστουγεννιάτικο δώρο θα υπάρξει και στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων το οποίο θα καταβληθεί 15 Δεκεμβρίου ενώ το χριστουγεννιάτικο δώρο θα δοθεί στις 16 Δεκεμβρίου. «Το ύψος του δώρου είναι ίσο με το μηνιαίο εισόδημα χαμηλοσυνταξιούχων και το ελάχιστο είναι 100 ευρώ».

Όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο δώρο για το επίδομα μάνας, ανέφερε ότι θα καταβληθεί στις 16 Δεκεμβρίου και είναι ύψους 100 ευρώ. «Για πρώτη φορά δίνεται δώρο και στους μονογονείς. Θα δοθεί 100 ευρώ στις 16 Δεκεμβρίου σε όσους μονογονείς τα εισοδήματα τους είναι κάτω από 19.500 ευρώ και οι καταθέσεις τους κάτω από 10.000 ευρώ». Τόνισε ότι γίνεται μια στοχευμένη καταβολή του δώρου. «Ελέγχονται για πρώτη φορά και οι καταθέσεις. Δεν θα δώσουμε δώρο σε έναν που έχει καταθέσεις 100.000 ευρώ».

Εξήγησε ότι για τους χαμηλοσυνταξιούχους το ελάχιστο επίδομα είναι 100 ευρώ, ενώ για το επίδομα μάνας και το επίδομα μονογονιού είναι 100 ευρώ. «Ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω», είπε. Διευκρίνισε ότι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το δώρο είναι ανάλογα με τη σύνθεση. «Μια οικογένεια πολυμελείς μπορεί να πάρει δώρο μέχρι και 1000 ευρώ».

Ακόμη, ο κ. Διομήδους υπογράμμισε ότι 17 εκατομμύρια είναι το ύψος του χριστουγεννιάτικου δώρου και θα το λάβουν περίπου 20.000 οικογένειες, 30.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και 16.000 του επιδόματος μάνας. «Είναι πέραν των 50.000 ατόμων που θα βοηθηθούν αυτές τις γιορτές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το δημόσιο βοήθημα θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου και το επίδομα τέκνου στις 9 Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε ότι οι δικαιούχοι μπορεί να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Υφυπουργείου. «Υπάρχουν 7 σημεία εξυπηρέτησης ανά το παγκύπριο και στελεχώνεται από λειτουργούς. Ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού για να μεταβεί στα σημεία και να μιλήσει με τους αρμόδιους». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και το τηλεφωνικό κέντρο 22803030 για απορίες. 

Δείτε το βίντεο: