Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι με €360


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον γκρεμό διότι οι υπολογισμοί που έκαναν για τη φετινή χρονιά δεν τους βγήκαν.

Ωστόσο, αναμφισβήτητα η τουριστική βιομηχανία είναι αυτή που δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα. Απελπισία έχει πιάσει τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους οι οποίοι δεν αναμένουν να επιστρέψουν ξανά στις εργασίες τους, τουλάχιστον πριν τον επόμενο Μάρτιο. Στην ανεργία βρίσκονται από τον περασμένο Νοέμβριο, επομένως θα είναι δεκαέξι μήνες χωρίς δουλειά. Μπορεί να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο, πολλοί από αυτούς φέτος την έχουν πατήσει.

Ενώ η νομοθεσία θέλει τους υπαλλήλους να μπαίνουν στο ανεργιακό λόγω αναστολής εργασιών (επομένως ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει ένα μικρό τίμημα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις), εντούτοις πολλοί ξενοδόχοι απέλυαν τους εργαζομένους. Επομένως, αυτοί οι υπάλληλοι, που σύμφωνα με τις συντεχνίες φτάνουν τις 10 χιλ., αυτή τη στιγμή λαμβάνουν ειδικό ανεργιακό επίδομα ύψους €360. Είναι λογικό ότι μέχρι τον Νοέμβριο που θα μπουν στο ανεργιακό, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς με μαθηματικούς υπολογισμούς τα έξοδα δεν βγαίνουν.

Μιλώντας στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ξενοδοχειακών υπαλλήλων ΟΥΞΕΚΑ - ΣΕΚ Μιλτιάδης Μιλτιάδους ανέφερε ότι δεν μπορούν να ξέρουν πόσοι ακριβώς ξενοδοχοϋπάλληλοι εργάζονται αυτήν τη στιγμή. «Επικρατεί ένα χάος διότι η περισσότερη δουλειά είναι τα Σαββατοκύριακα. Επομένως, δεν ξέρουμε πόσοι εργάζονται στις ξενοδοχειακές μονάδες. Άλλοι εργάζονται μερικές ώρες, άλλοι βρίσκονται σε πλήρη απασχόληση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις», σχολίασε ο κ. Μιλτιάδους.


«Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δεν μπορεί κάποιος εργοδότης να προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού και από την 1η Νοεμβρίου αρχίζουν οι αναστολές εργασιών. Επομένως, δεν υπάρχει δικαιολογία για να απολυθεί κάποιος υπάλληλος», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στηρίζουν τις ελπίδες τους στην επόμενη χρονιά. «Βλέπουμε το 2021 πλέον, καθώς η φετινή είναι μια χαμένη χρονιά», σημείωσε.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του γ.γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρη Γεωργιάδη. «Η χρονιά είναι χαμένη και οι υπάλληλοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Απελπισία είναι το συναίσθημα του κόσμου αυτήν τη στιγμή καθώς οι άνθρωποι φυτοζωούν. Ελπίδες να δουλέψουν δεν έχουν. Είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες των εργαζομένων να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία καθώς οι περισσότερες μονάδες είναι κλειστές. Δεν περιμένουμε ότι τον Αύγουστο θα ενισχυθεί η απασχόληση», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι περίπου 10 χιλ. εργαζόμενοι αμείβονται με €360 και δεν εμπίπτουν στα σχέδια για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αμμόχωστο, καθώς πολλοί ξενοδόχοι απέλυαν το προσωπικό αντί να το εντάξουν στο μόνιμο προσωπικό», επεσήμανε. «Κάτι θα πρέπει να γίνει για αυτούς τους ανθρώπους καθώς είναι λογικό ότι δεν μπορούν να ζήσουν με €360», κατέληξε. 


Πηγή: Φιλελεύθερος