Χείρα βοηθείας στους αυτοεργοδοτούμενους από την Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)


Με την κυπριακή οικονομία να επιχειρεί το πρώτο της restart έπειτα από ενάμιση μήνα κατεβασμένων ρολών, το Υπουργείο Εργασίας τείνει χείρα βοηθείας στους αυτοεργαζόμενους, διορθώνοντας στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την καταβολή των επιδομάτων τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ειδικό Σχέδιο που θα καταβληθεί για την περίοδο 13 Απριλίου έως 12 Μαΐου, αφορά αυτοτελώς εργαζόμενους που ανέστειλαν πλήρως την εργασία τους, αυτοεργοδοτούμενους των οποίων οι δραστηριότητες συνδέονται άμεσα με επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών με μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80%, καθώς επίσης αυτοτελώς εργαζομένους των οποίων η μερική αναστολή εργασιών οδηγεί σε μείωση 25% στον κύκλο εργασιών τους.

Του Ειδικού Σχεδίου εξαιρούνται:

- Φαρμακολόγοι – Μικροβιολόγοι

- Ιατροί

- Φαρμακοποιοί

- Χειριστές ιατρικών συσκευών

- Εκπαιδευτικοί Κρατικών Ινστιτούτων

καθώς η οικονομική δραστηριότητά τους δεν έχει υπό τις περιστάσεις επηρεαστεί ιδιαίτερα.


Οι αυτοεργοδοτούμενοι αναμένεται να λάβουν επίδομα ίσο με το 60% του μισθού που δήλωσαν το τέταρτο τρίμηνο του 2019, με κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ και ανώτατο τα 900.

Για παράδειγμα, ο αυτοτελώς εργαζόμενος που την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 είχε δηλωμένα εισοδήματα 1.000 ευρώ, θα λάβει ως επίδομα 600 ευρώ.

Αυτός όμως με εισόδημα 2.000 ευρώ το τέταρτο τρίμηνο πέρσι, το επίδομα που θα λάβει, αντιστοιχεί στο ανώτατο ποσό των 900 ευρώ, και όχι 1200 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% του δηλωμένου εισοδήματος του.

Για όσους πάντως επιχειρήσουν κατάθεση ψευδών στοιχείων προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η «καμπάνα» αναμένεται βαριά, καθώς ο νόμος προβλέπει σε περίπτωση καταδίκης, ποινή μέχρι €40.000 ή μέχρι και 2 χρόνια φυλάκιση ή ακόμα και τις δύο ποινές μαζί.



ΠΗΓΗ:alphanews