Χασίπογλου: Πέντε φορές οι Ε/κ απέρριψαν επιστροφή των Βαρωσίων

Πέντε συνολικά ευκαιρίες είχε η ε/κ πλευρά για την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις έχασε, «πλέον τα Βαρώσια δεν είναι μέρος της λύσης, πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης που θα είναι προς όφελος αυτών που έχουν πραγματικά δικαιώματα εκεί και ολόκληρου του νησιού. Και αυτή τη λύση μπορούν να τη φέρουμε σύντομα στην ατζέντα με μια καινούργια προσέγγιση», ανέφερε ο λεγόμενος «βουλευτής» Αμμοχώστου του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου.

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά, όπως δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τ/κ τη διοίκηση και τον φυσικό πλούτο του νησιού, και λέγοντας όχι στα σχέδια λύσης, αλλά και χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, έχει αποτελέσει την αιτία αυτή η περιοχή να παραμένει κλειστή και να χάνεται ένα σημαντικό εισόδημα από τον τουριστικό τομέα.

 

Είτε ως ΜΟΕ, είτε ως μέρος μιας συνολικής λύσης, η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου προτάθηκε στους Ε/κ, η οποία σε όλες τις ευκαιρίες είπε όχι. Η μεγαλύτερη επιθυμία, είπε, είτε των πολιτών, είτε των ξένων επενδυτών και του ΕΒΚΑΦ, είναι τα Βαρώσια να γίνουν «το μαργαριτάρι της ανατολικής Μεσογείου».

 

Η πρώτη απόρριψη, αναφέρει στη γραπτή του δήλωση σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο του Πολίτη χθες, ήταν στις 20 Ιουλίου 1978, όταν ο Ραούφ Ντενκτάς είχε προτείνει εκ μέρους της «τ/κ κυβέρνησης» την επιστροφή 35.000 Ε/κ στα Βαρώσια υπό την ηγεμονία του «τ/κ ομοσπονδιακού κρατιδίου» και μιας μεταβατικής διοίκησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα Βαρώσια. Η ε/κ πλευρά, είπε ο κ. Χασίπογλου, με το επιχείρημα ότι πριν το 1974 στην περιοχή ζούσαν 84.000 άνθρωποι ζήτησε την επιστροφή ολόκληρης της Αμμοχώστου.

 

Η δεύτερη απόρριψη, συνέχισε, ήταν με την απόρριψη των προτάσεων Γκάλι, ο οποίος την 1η Ιουλίου 1993 στο πακέτο ΜΟΕ που είχε εξαγγείλει, περιέλαβε και την επιστροφή των Βαρωσίων.

 

Η τρίτη απόρριψη, είπε, ήρθε όταν στις 3 Απριλίου 2003 ο Ραούφ Ντενκτάς είχε προτείνει στον Τάσσο Παπαδόπουλο κάποιες προτάσεις που θα διευκόλυναν την αναζήτησης φόρμουλας προς διευκόλυνση της λύσης. Στις προτάσεις αυτές, πρόσθεσε, τα Βαρώσια μέχρι τη νεκρή ζώνη των ΗΕ (Λεωφόρος Δημοκρατίας) θα δίδονταν στην ε/κ πλευρά, θα αίρονταν οι περιορισμοί – όπως αναφέρει – στο εμπόριο, τις μεταφορές, τα ταξίδια και τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της τ/κ πλευράς, θα διευκολύνονταν οι διελεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που εξαρτώνται από στρατιωτικές διαδικασίες, θα λαμβάνοντας σταδιακά μέτρα για τη ομαλοποίηση των εμπορικών σχέσεων, θα ενθαρρύνονταν σχέδια αμοιβαίες συνεργασίας, θα αίρονταν οι περιορισμοί της τ/κ πλευράς στην διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα δημιουργούνταν μια επιτροπή προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χασίπογλου, η πρόταση αυτή έξι σημείων του Ραούφ Ντενκτάς απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά και στην απαντητική του επιστολή ο τότε ηγέτης των Ε/κ, Τάσσος Παπαδόπουλος είχε απευθύνει έκκληση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση συνολικής λύσης, να συνεχιστούν οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και να γίνει αποδεκτό για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις ως βάση, το σχέδιο Ανάν.

 

Η τέταρτη απόρριψη, ανέφερε ο κ. Χασίπογλου, ήρθε με την απόρριψη το 2004 του σχεδίου Ανάν λέγοντας ότι εάν εκείνο γινόταν αποδεκτό τα Βαρώσια θα είχαν περάσει υπό τον έλεγχο της «ε/κ διοίκησης», όπως έγραψε.

 

Η πέμπτη απόρριψη, είπε, ήταν στο Κραν Μοντάνα, όταν στο χάρτη που ο Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλλε, «δίδονταν στην ε/κ πλευρά τα κλειστά Βαρώσια».

 

Λόγω αυτής της απορριπτικής στάσης, η τ/κ πλευρά δεν πρέπει να περιμένει «το κέφι της ε/κ πλευράς», υποστήριξε ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά έχει ανησυχήσει από την «πρωτοβουλία για τα Βαρώσια» της «κυβέρνησης» και θέλει άμεσα να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για να πουλήσει και πάλι στους Ε/κ το παραμύθι των Βαρωσίων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ