Χάσικος αναβάθμιση ζωνών στην Αγία Νάπα


Υπεραμύνεται των ενεργειών του ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, τόσο για το θέμα του Μαλαισιανού Taek Jho Low, που απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα, όσο και για το θέμα της τροποποίησης των ζωνών στην Αγία Νάπα.

Για το θέμα των παρανομιών στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», στην περιοχή όπου ο Μαλαισιανός απέκτησε πολυτελή έπαυλη, ο Σωκράτης Χάσικος με δήλωσή του στον «Φ» ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε υπόψη της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής (Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως) πληροφορίες για παράνομες εκσκαφές στην παραλία. Πρόσθεσε ότι η Πολεοδομική Αρχή εξέδωσε άμεσα ειδοποίηση επιβολής, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2015, η οποία με βάση την πολεοδομική νομοθεσία διατάσσει τη διακοπή παράνομων εργασιών.

Τόνισε ότι το θέμα ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και ο Δήμος Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, όχι μόνο δεν βοήθησε αυτή την ανάπτυξη-παρανομία, αντίθετα προχώρησε σε επιβολή. Πρόσθεσε ότι η περιοχή όπου ανεγέρθηκε η έπαυλη καμία σχέση ή ταύτιση είχε με την αναβάθμιση του συντελεστή που αφορά μόνο ξενοδοχεία και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Επίσης, πρόσθεσε, η αναβάθμιση αφορά ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο ιδιοκτησία της Εκκλησίας, ενώ επισήμανε πως κάτι ανάλογο έγινε σε ολόκληρη την Κύπρο. Όλα αυτά, είπε, έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο τέως υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην πρόνοια που αφορά ανέγερση ξενοδοχείων, επισήμανε ότι τροποποιήθηκε στο πλαίσιο της εξέτασης των ενστάσεων κατά της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας την περίοδο 2016-2017, όπου, μετά την υποβολή εισηγήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο, όπως προνοείται από τις συμμετοχικές διαδικασίες της πολεοδομικής νομοθεσίας, είχαν γίνει εισηγήσεις να επιτραπεί η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στα ανατολικά της Αγίας Νάπας, σε τουριστική περιοχή όπου προηγουμένως δεν επιτρέπονταν ξενοδοχεία, για λόγους αποφυγής της άναρχης ανάπτυξης των δεκαετιών 70-80. 

Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές συστάσεις της Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων (Δήμος, Έπαρχος και Πολεοδομία), και με βασικό στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας εν μέσω της κρίσης, το υπουργείο ενέκρινε την προσωρινή αποδοχή αιτήσεων για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών (4 αστέρων και άνω), υπό προϋποθέσεις.