Χάνει την πανάκριβη βίλα στην Αγ. Νάπα ο Τζο Λόου


Διάταγμα δέσμευσης της πολυτελούς έπαυλης στην Αγία Νάπα που ανήκει στον Μαλαισιανό καταζητούμενο επιχειρηματία με κυπριακό διαβατήριο Τζο Λόου, εξασφάλισε πρόσφατα η ΜΟΚΑΣ σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Το διάταγμα που δεσμεύει τη βίλα αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ από πιθανή αποξένωση, εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από αίτημα την Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

Είχε προηγηθεί το μπλοκάρισμα της έπαυλης μέσω του Τμήματος Κτηματολογίου ώστε στην περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να πωλήσει ή να μεταβιβάσει το συγκεκριμένο ακίνητο, να ενημερωνόταν η ΜΟΚΑΣ. Τώρα και μετά από συνεννόηση και επαφές με τις Αρχές της Μαλαισίας, έγινε κατορθωτό να εκδοθεί δικαστικό διάταγμα παγιοποίησης του μοναδικού ακινήτου που κατέχει ο Τζο Λόου στην Κύπρο και που αγοράστηκε για το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», είναι όπως το συγκεκριμένο ακίνητο μελλοντικά να δημευτεί και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να πάει στις Μαλαισιανές Αρχές, εφόσον η Κύπρος πάρει ένα ποσό. 

Για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, ο Λόου ανέθεσε στη διεθνούς φήμης εταιρεία Henley & Partners η οποία ειδικεύεται σε θέματα διεθνών πολιτογραφήσεων και απόκτησης κατοικίας, που ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο τέλος της άνοιξης του 2015. Ο Τζο Λόου είχε έρθει στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και μέσω διαδικασίας εξπρές σε δύο μέρες πήρε κατ’ εξαίρεση το διαβατήριό του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ενεργώντας εκ μέρους του πελάτη της Τζο Τάεκ Λόου, η Henley & Partners αγόρασε ημιτελή την έπαυλη στην περιοχή Λιμνάρα στην Αγία Νάπα. Η έπαυλη σύμφωνα με πληροφορίες μας ολοκληρώθηκε αρχές του 2020 και παραδόθηκε στον δικαιούχο.

Σημειώνεται ότι για την περίπτωση του Μαλαισιανού επιχειρηματία στον οποίο δόθηκε κυπριακό διαβατήριο, είχε ξεσπάσει πέρσι σκάνδαλο επειδή αυτός καταζητείται από τις Αρχές της χώρας του για οικονομικές απάτες εκατομμυρίων. Όπως διαπιστώθηκε, όταν του δόθηκε κυπριακό διαβατήριο αυτός δεν εκαταζητείτο, ωστόσο στη χώρα του αλλά και στις ΗΠΑ και αλλού γινόταν σάλος γύρω από το όνομά του. 


Πηγή:philenews