Χαμηλοί τζίροι για τα κέντρα αναψυχής


Ανάσα δροσιάς για τις περισσότερες παραλιακές επιχειρήσεις ήταν το τριήμερο του Κατακλυσμού. Ωστόσο, ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, είναι το μήνυμα που στέλλουν οι σύνδεσμοι των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής. Οι τζίροι τους παραμένουν χαμηλοί, τονίζουν ότι ο κόσμος είναι αρκετά φοβισμένος, ενώ στις βόλτες βγήκαν κυρίως οι νεαρότερες ηλικίες. Πονοκέφαλο προκαλούν και οι νέοι περιορισμοί που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου τόνισε ότι οι πρώτες είκοσι μέρες κύλησαν σχετικά ικανοποιητικά, με αρκετή κίνηση το τριήμερο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις τουριστικές περιοχές ούτε το 30% των κέντρων αναψυχής δεν έχει λειτουργήσει. Επισήμανε ότι στη Λεμεσό κινήθηκαν κάπως καλύτερα τα πράγματα, ενώ στη Λευκωσία η εικόνα ήταν ακόμα πιο θετική. Πρόσθεσε όμως ότι εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παραμένει μειωμένος κατά 90%. «Με μια-δυο μέρες καλής δουλειάς δεν λύνεις το πρόβλημα και ούτε μπορείς να κάνεις ασφαλή εκτίμηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι παραλιακές περιοχές δούλεψαν μόνο το τριήμερο του Κατακλυσμού και ιδιαίτερα ο Πρωταράς, η Αγία Νάπα και η Πάφος», σημείωσε. Τόνισε ότι η περισσότερη κίνηση ήταν από νεαρές ηλικίες, προσθέτοντας ότι δούλεψαν αρκετά οι καφετέριες, ενώ τα εστιατόρια είναι ακόμα πίσω. 

«Ο κόσμος κυκλοφόρησε το τριήμερο και ιδιαίτερα η νεολαία. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, θα έλεγα ότι είναι ακόμη φοβισμένες. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε το Σαββατοκύριακο. Μέσα στον ενθουσιασμό δεν μπορείς να κάνεις σωστή διάγνωση στον ασθενή», κατέληξε.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια για τους επιχειρηματίες συνεχίζονται, τόνισε στον «Φ» ο γ.γ. του  Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης. «Εκεί που βελτιωνόταν η κατάσταση, δυστυχώς ήρθε η πίκρα με τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους των επιχειρηματιών», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο περιορισμός των ατόμων στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους επηρεάζει μια σημαντική μερίδα επιχειρηματιών. Για τις πράξεις των λίγων, τιμωρούνται οι πολλοί και πληρώνει βαρύ τίμημα ολόκληρη η βιομηχανία, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάποιοι χώροι που ετοιμάζονταν να ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν καθόλου. Κάποιοι που λειτουργούσαν θα έχουν τεράστιο πρόβλημα διότι συρρικνώνονται ουσιαστικά με τον περιορισμό», τόνισε. «Δεν θεωρούμε ικανοποιητική τη σημερινή κατάσταση», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.