Χαμένοι ξανά οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες


Η διάκριση μεταξύ παιδιών των οποίων ο πατέρας ήταν πρόσφυγας (εκ πατρογονίας) σε σχέση με τα παιδιά τα οποία είχαν μητέρα πρόσφυγα (εκ μητρογονίας), φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια αλλά και οικονομικό κόστος, το οποίο αφορά τη στεγαστική βοήθεια που παραχωρεί το κράτος. Το επιπλέον κόστος θα προκύψει σε περίπτωση που η κρατική στεγαστική βοήθεια που παραχωρείται μετά το 2013 (οπόταν αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες και τα παιδιά που προέρχονται από μητέρα πρόσφυγα) έχει αναδρομική ισχύ, οπόταν θα καλύψει και όσους τέλεσαν γάμο προηγουμένως. Πάντως, η πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, Μαρκέλλα Τσιάκκα, υποστήριξε ότι το κόστος δεν θα είναι ψηλό αφού από τους 75.000 (που με βάση στοιχεία που παρουσιάζει η επίσημη πλευρά είναι εκ μητρογονίας πρόσφυγες) πολλοί είναι ανήλικοι, άλλοι τέλεσαν γάμους μεταξύ τους (οπόταν πήραν βοήθεια), άλλοι εγκατέλειψαν την Κύπρο και άλλοι θα παντρευτούν σε ακαθόριστο χρόνο στο μέλλον, οπόταν τα περί σημαντικού οικονομικού κόστους δεν ευσταθούν.


Το θέμα της στεγαστικής βοήθειας συζητήθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και σύμφωνα με τη θέση που ανέπτυξαν δικαιούχοι και την οποίαν φαίνεται να υιοθετούν και βουλευτές, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδειξε το δρόμο στην Κυπριακή Δημοκρατία να πράξει με όλους τους επηρεαζόμενους όπως έπραξε και στην υπόθεση Βρούντο, για την οποίαν κατέβαλε αποζημιώσεις ύστερα από απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο τη δικαίωσε. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι Αρχές αρνήθηκαν να εκδώσουν προσφυγική ταυτότητα που ήταν απαραίτητη για να της δοθεί στεγαστική βοήθεια (όπως παραχωρείτο στους εκ πατρογονίας πρόσφυγες) και μετά την άρνηση προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.


Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι υπήρξε διάκριση μεταξύ των εκ πατρογονίας και εκ μητρoγονίας προσφύγων και διέταξε τη Δημοκρατία να πληρώσει €21.500 αποζημιώσεις, πλέον €4.000 για ηθική βλάβη και άλλες €6.981 για δικηγορικά έξοδα. Ακολούθησε προσφυγή 136 επηρεαζομένων αλλά απερρίφθη από το ΕΔΑΔ επειδή η προσφυγή θεωρήθηκε εκπρόθεσμη. Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες (όσον αφορά το δικαίωμα στεγαστικής βοήθειας) το 2013 αλλά κάποιοι αιτητές στεγαστικής βοήθειας απορρίπτονταν επειδή είχαν αγοράσει το σπίτι τους πριν την αναγνώριση. 

  

Η Επίτροπος Διοικήσεως, ενώπιον της οποίας υπεβλήθησαν παράπονα, υπέδειξε, πως κατά την εξέταση των αιτήσεων δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία αγοράς της οικίας/διαμερίσματος αλλά η ημερομηνία αναγνώρισης των εκ μητρογονίας προσφύγων (2013).

 

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής αναγνωρίζοντας πως το θέμα είναι κυρίως πολιτικό, αποφάσισε να καλέσει ενώπιον της τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών ενώ η πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, ζήτησε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της Κίνησης. Αναμένεται να θέσει και θέμα εφάπαξ χορηγίας €20,000. 

Επιλεκτική συμμόρφωση της πολιτείας στο ΕΔΑΔ

 

Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Λουΐζα Ζαννέτου ανέφερε, πως το κράτος συμμορφώθηκε στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Βρούντου, αλλά διευκρίνισε πως αυτή δεν επηρεάζει άλλες υποθέσεις. Το δεδικασμένο αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε, για να προσθέσει πως το 2013 το κράτος σταμάτησε να διαχωρίζει τους εκ μητρογονίας και αρρενογνίας πρόσφυγες.  

 

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Μερίμνης, Μαρία Αδαμιδου, ανέφερε ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες ανέρχονται σε 75.000 και πρόσθεσε πως από τις ταυτότητες αναγράφεται αν κάποιος είναι πρόσφυγας εκ πατρογονίας ή εκ μητρογονίας, οπόταν ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι οι εκ μητρογονίας δικαιούχοι στεγαστικής βοήθειας.

 

Δεν αναγνωρίζουν πρόσφυγες αναδρομικά

 

Μετά το πέρας της συνεδρίας η πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως όσοι εκ μητρογονίας πρόσφυγες απέκτησαν κατοικία μέχρι και δύο χρόνια πριν την αναγνώριση τους (το 2013), δηλαδή το 2011, δικαιούνται στεγαστική βοήθεια, αλλά αν απέκτησαν στέγη πριν το 2011 δεν θεωρούνται δικαιούχοι.

 

Όπως ανέφερε η κ. Κουκουμά η έκθεση της Επιτρόπου φαίνεται ότι τους δικαιώνει όπως δικαιώνονται και στη βάση της απόφασης Βρούντου του ΕΔΑΔ.

 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, υπογράμμισε ότι είναι ο ΔΗΣΥ που έδωσε πολλές μάχες για να φτάσει να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα των εκ μητρογονίας προσφύγων.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι το κόμμα του στήριζε και στηρίζει τα δικαιώματα των εκ μητρογονίας προσφύγων.