Χαλάρωση μέτρων: Πολύ κοντά στο ξεκλείδωμα με δόσεις


Για πρώτη φορά μετά από μήνες, το ποσοστό θετικότητας στην Κύπρο έπεσε κάτω από το 1%, καθώς συνεχίζεται η πτωτική πορεία των κρουσμάτων. 

 

Χθες Δευτέρα (26/01), από σύνολο 12,805 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εντοπίστηκαν 126 κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 0,98%. 

Η καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών άναψε πράσινο στους ειδικούς για σταδιακό "ξεκλείδωμα" της χώρας, μια εβδομάδα πριν την λήξη του ιδιότυπου «Lockdown”.

 

Η ομάδα των επιδημιολόγων κατέθεσε χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις της, δύο εικοσιτετράωρα πριν το κλείδωμα των αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατατέθηκε και το σχέδιο «ΝΙΚΗ» το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία.

 

Εισηγητής του σχεδίου είναι ο Δρ. Πάνος και βασική φιλοσοφία τα στοχευμένα τεστ στον πληθυσμό, στο εργασιακό περιβάλλον και στις πύλες εισόδου τις χώρας.

 

Μπορεί μεν η επιδημιολογική εικόνα να είναι καλύτερη, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο Σύστημα με τον αριθμό των νοσηλευομένων να παραμένει αυξημένος. 

 

Γι΄ αυτό τον λόγο, το άνοιγμα θα γίνει συντηρητικά σε τρείς φάσεις, δύο τον Φεβρουάριο και μια τον Μάρτιο. 

 

Στην πρώτη φάση προνοείται το άνοιγμα μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, Κομμωτηρίων, Κουρείων και Ινστιτούτων Αισθητικής.

Οι περιορισμοί για τις διακινήσεις παραμένουν. 

 

Στην δεύτερη φάση αναμένεται η κατάργηση των sms ενώ παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων.

 

Στην τρίτη φάση και εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, ανοίγουν χώροι εστίασης, Γυμναστήρια και σχολές χορού, καθώς επίσης και άλλες επιχειρήσεις που ήταν κλειστές.

 

Όλες οι φάσεις προϋποθέτουν επιτήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων προκειμένου να διατηρείται ένας δείκτης τον οποίο μπορεί να αντέχει το σύστημα Υγείας