Τζο Λόου: Παραμένει δεσμευμένη η έπαυλή του στην Αγία Νάπα


Τρία χρόνια προσπαθούσαν να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα από τον Μαλαισιανό καταζητούμενο Τζο Λόου, όμως μέσω ομάδας δικηγόρων που επιστράτευσε καθυστέρησε την απόφαση μέχρι την περασμένη βδομάδα.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της φύλλο (23/5) η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", προσπάθειες για να αφαιρεθεί η υπηκοότητα είχαν καταβληθεί από το 2021 και μετά. Όμως, είχε επιστρατεύσει στρατιά δικηγόρων που με μια σειρά από παραστάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στο Δικαστήριο, δεν επέτρεπαν τη λήψη απόφασης. Πρόσφατα αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα και κρίθηκε πως δεν υπήρχαν οι περιορισμοί για να μην αφαιρεθεί το κυπριακό διαβατήριο από τον Μαλαισιανό. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείει μάλιστα, όπως αυτός προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τον τρόπο που ο Λόου πήρε το χρυσό διαβατήριο το 2015. Το ειδικό κλιμάκιο που ασχολείται με τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, έχει ανοικτό τον φάκελο και διερευνά κατά πόσον έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Από διερεύνηση είχαν περάσει και οι ενέργειες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο οποίος είχε λάβει επιταγή από τον Λόου χωρίς ωστόσο να βρεθεί ότι αυτό έγινε για να βοηθηθεί με οιανδήποτε τρόπο ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας.

Σημειώνεται ότι το 2020, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) είχε προχωρήσει στη δέσμευση της έπαυλης που αγόρασε ο Τζο Λόου στην Αγία Νάπα, προκειμένου να πληροί τα κριτήρια της πολιτογράφησης. Η έπαυλη αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ ευρίσκεται στην περιοχή Λιμνάρα στην Αγία Νάπα και είναι κοντά στην περιοχή «Καμπούρη» όπου έχουν παρατηρηθεί επεμβάσεις. Η βίλα παραμένει δεσμευμένη όπως ήταν και το αίτημα των Μαλαισιανών Αρχών που καταζητούν τον Λόου και αναμένεται να σταλεί διάταγμα δήμευσής της, ώστε να πωληθεί. Όταν διαβιβαστεί το διάταγμα, τότε η ΜΟΚΑΣ θα απευθυνθεί σε κυπριακό δικαστήριο για να εκδώσει διάταγμα δήμευσης και εδώ και στη συνέχεια να πωληθεί το ακίνητο. Ως συνήθως, οι Αρχές της χώρας που αιτούνται τη δήμευση και οι αρχές της χώρας που εκτελούν το διάταγμα, μοιράζουν το ποσό που θα προέλθει από την πώληση. 

Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, ο Λόου ανέθεσε στη διεθνούς φήμης εταιρεία Henley & Partners η οποία ειδικεύεται σε θέματα πολιτογραφήσεων και απόκτησης κατοικίας, που ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο τέλος της άνοιξης του 2015. Ο Τζο Λόου είχε έρθει στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και μέσω διαδικασίας εξπρές σε δύο μέρες πήρε κατ’ εξαίρεση το διαβατήριό του από το Υπουργικό Συμβούλιο.