Τσαβούσογλου για Βαρώσια: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε" (ΒΙΝΤΕΟ)


Με τον πιο επίσημο τρόπο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνει απο το CNN Turk, πως η Αγκυρα, θα ανοίξει την κλειστή πόλη των Βαρωσίων.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Τούρκος ΥΠΕΞ

«Πραγματικά η κλειστή πόλη των Βαρωσίων είναι ένα ωραίο μέρος. Δεν είναι σωστό να μείνει κλειστή, πρέπει να ανοίξει. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα δεν μας οδήγησαν σε αποτέλεσμα και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, ούτε στο μέλλον, επομένως πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό για να λυθεί και το θέμα των Βαρωσίων. 


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει πως το Τουρκικό σχέδιο, θα τεθεί ενώπιον της κοινής γνώμης, ενω δεν ανησυχεί για διεθνείς κυρώσεις, καθώς διαβεβαιώνει πως η `Αγκυρα θα σεβαστεί το δικαίωμα των χρηστών.


Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Τούρκος ΥΠΕΞ

"Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε."


Απο πλευράς Λευκωσίας, ετοιμάζονται κινήσεις για την Αμμόχωστο.Αύριο τίθεται ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Νίκος Χριστοδουλίδης - Υπουργός Εξωτερικών

«κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου, σε όσες καταγραφές και αν ο κ. Οζερσάι προχωρήσει, όποιες ενέργειες και να γίνονται από πλευράς της Τουρκίας».


Πρόδρομος Προδρόμου - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

"Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".


Απο το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε τους Βαρωσιώτες, πως οι Τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.


Νίκος Αναστασιάδης - Πρόεδρος Δημοκρατίας

"Θα αξιοποιήσω την παρουσία μου στα Ηνωμένα Έθνη, θα αξιοποιήσω την παρέμβαση μου στα ΗΕ, θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες».


Θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν, για να προστατεύσουμε την πόλη που για 45 χρόνια περιμένει τους ιδιοκτήτες που την ορίζουν και όχι νέους εποίκους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.