Τρία νέα κρούσματα στην Κύπρο- Οι ιχνηλατήσεις έδειξαν δύο cluster


Τρία νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 από σύνολο 2,810 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας την Κυριακή (13/9). 

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 1,560 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για Ρωσίδα που ήρθε στην Κύπρο στις 11/9 με ειδική άδεια για να επισκεφθεί την οικογένεια της κόρης της που ζει μόνιμα στην Κύπρο. Έκανε το τεστ στο αεροδρόμιο στην Κύπρο. Δεν έχει συμπτώματα.

Από 41 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα. Το πρώτο άτομο είναι συγκάτοικος των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 2/9, στις 5/9 και στις 6/9 και είναι Ινδοί. Είναι ο 4ος που ανακοινώνεται από το cluster. Μεταφέρθηκε στο Eden. Δεν έχει συμπτώματα και έκανε την εξέταση ιδιωτικά.

Το δεύτερο άτομο είναι επαφή του κρούσματος που είχε ανακοινωθεί στις 9/9 από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων. Στις 11/9 ανακοινώθηκαν θετικά στον ιό μέσω της ιχνηλάτησης άλλα δύο άτομα από το οικογενειακό της περιβάλλον. Το σημερινό άτομο είναι επίσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Δεν έχει συμπτώματα. Το cluster έχει 4 άτομα με το σημερινό.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διεκπεραιώθηκαν 364 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 167 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 36 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 445 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 197 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,526.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται ένας ασθενής COVID-19 εκτός αναπνευστήρα.