Τρία εκατομμύρια ευρώ από ΕΕ για στήριξη της τ/κ κοινότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή την έναρξη του έργου «Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα και Διάλογος» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του γραφείου της ΕΕ στην Κύπρο.


Το έργο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό “Northern Ireland Cooperation Overseas” (NI-CO) και θα διαρκέσει τρία χρόνια.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία συνεισφοράς με τον οργανισμό NI-CO στα τέλη του 2018 για να συνεχίσει τη στήριξη της ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το τριετές πρόγραμμα έχει ως στόχο να ανοίξει κοινούς χώρους για την καινοτομία, τη συμμετοχική και επιχειρηματική δράση, τον κοινοτικό διάλογο και την ανταλλαγή γνώσεων.


Το έργο θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας, για την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρηματίες, καινοτόμους και ερευνητές και για τη βελτίωση του οικοσυστήματος και του πολιτισμού της επιχειρηματικότητας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Θα προωθηθούν επίσης ο διακοινοτικός διάλογος και η συνεργασία. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, το έργο θα συνεργαστεί με τους τοπικούς εταίρους και θα βασίζεται σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες.


Μέσα από το έργο, αναμένεται οι επιχειρηματίες, οι καινοτόμοι και οι ερευνητές να επωφεληθούν από ένα πλήρως λειτουργικό κέντρο καινοτομίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αναμένεται επίσης αύξησης της κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας μέσω μιας φιλοσοφίας δέσμευσης, εταιρικότητας και συνεργασίας μέσα στην κοινότητα.


Αναμένεται επίσης να διαμορφωθεί ένα ενισχυμένο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που να παρέχει υπηρεσίες προσανατολισμένες στη ζήτηση για την υποστήριξη των ερευνητών, των καινοτόμων ιδεών και των δυνητικών επιχειρηματιών.


Το έργο θα προσφέρει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους και θα συμπληρώσει την αναπτυξιακή στήριξη της ΕΕ στον ιδιωτικό τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Πηγή: alphanews