Τρεις οι Κύπριες που τραυματίστηκαν στον Λίβανο-«Νόμιζα ότι μας βομβάρδιζαν...»


Στο Νοσοκομείο του Λιβάνου μεταφέρθηκαν τρεις Κύπριοι υπήκοοί, οι οποίο τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στις έξι το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι του Λιβάνου. 


Ρεπορτάζ: reporter.com.cy



Από τη φοβερή έκρηξη τραυματίστηκαν και τρεις Κύπριες με την κατάσταση της υγείας τους ευτυχώς να μην εμπνέει ανησυχίαΜιλώντας στον REPORTER, η Πρόεδρος των Κυπρίων του Λιβάνου, Στάλω Χαμπίμπι, ανέφερε ότι ανάμεσα στις τρεις τραυματίες, βρίσκεται και η επιτετραμμένη της κυπριακής πρεσβείας, Ελένη Παπανικολάου που μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο. Η κ. Παπανικολάου φέρει τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια, ωστόσο μετά από τη νοσηλεία της απολύθηκε από το Νοσοκομείο.

Η δεύτερη γυναίκα που τραυματίστηκε, είναι Κύπρια αρμένικης καταγωγής η οποία υποβλήθηκε σε εγχείρηση όπου της αφαιρέθηκαν θραύσματα γυαλιού από το πόδι.

Η τρίτη γυναίκα που τραυματίστηκε είναι Κύπρια που η οικία της βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Ευτυχώς η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά, ωστόσο η οικία της καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Εξάλλου από την πρωτοφανή έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στην πρεσβεία της Κύπρου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι. Ζημίες προκλήθηκαν και στην οικία της προξένου η οποία βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με την κ. Χαμπίμπι η σημερινή ημέρα ήταν πολύ σοκαριστική. «Δεν πιστεύω τι περάσαμε. Είμαι 27 χρόνια στο Λίβανο, περάσαμε πολέμους, εκρήξεις και κάτι τέτοιο δεν το περιμέναμε. Το σπίτι μου είναι μισή ώρα από το λιμάνι. Νόμιζα ότι έγινε σεισμός μετά νόμιζα ότι μας βομβάρδισαν.

«Μετά ελάμβανα μηνύματα που κάθε γωνιά της πόλης από φίλους ότι έγινε έκρηξη και μετά άκουσα τι ακριβώς έχει συμβεί. Προτεραιότητα ήταν να δούμε ότι ήταν όλα τα μέλη εντάξει. Πολλής κόσμος είχε ζημίες», πρόσθεσε η κ. Χαμπίμπι.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπάλληλος της κυπριακής πρεσβείας Σερζ Μπου Σάμρα, ανέφερε ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο κτήριο της Πρεσβείας και την πρεσβευτική κατοικία, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί η έκτασή τους.

Στο ΥΠΕΞ, εν τω μεταξύ ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί, στο να εντοπιστούν οι Κύπριοι που βρίσκονται στη χώρα και να διαπιστωθεί αν είναι καλά στην υγεία τους.

Σε αυτό το στάδιο προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να εντοπίσει και να διασφαλίσει ότι οι σχεδόν τρεις χιλιάδες Κύπριοι υπήκοοι που βρίσκονται στον Λίβανο, είναι καλά στην υγεία τους.

«Προσπαθούμε να δούμε αν όλοι είναι καλά στην κυπριακή κοινότητα. Είναι χαώδης η κατάσταση», ανέφερε στον REPORTER η ίδια πηγή.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε με στελέχη της λιβανέζικης κυβέρνησης, στα οποία εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Κύπριους, που βρίσκονται στο Λίβανο παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ 99660129 ή με την Πρεσβεία μας στο Λίβανο στο τηλ +9613572139, για σκοπούς άμεσης συνδρομής σε περίπτωση ανάγκης.

Την ετοιμότητα του για να συνδράμει με όποιον τρόπο του ζητηθεί, εξέφρασε και το Υπουργείο Υγείας, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους.

 

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης