Τραγικές καταστάσεις στο Ξυλοφάγου!



Σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση των κατοίκων της κοινότητας, αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοφάγου. Χρειάστηκε, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις να επιστρατευθεί βυτιοφόρο για προμήθεια νερού σε οικείες σε κάποια τμήματα του χωριού που δεν έφτανε νερό από το δίκτυο υδροδότησης.

 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κοινοτάρχης Γεώργιος Τάσου επιβεβαίωσε παράπονα κατοίκων και επισήμανε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε εξ υπαιτιότητας του Τμήματος Υδάτων και ο μόνος λόγος που δεν το δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ ήταν γιατί έλαβε διαβεβαιώσεις ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα επιλυθεί. Και επίσης, πρόσθεσε, από χθες μετά από σφοδρές διαμαρτυρίες του ιδίου, το Τμήμα Υδάτων βρήκε τον τρόπο να αυξήσει τη ροή νερού στα ντεπόζιτα του χωριού, από 60 τόνους την ώρα, σε 120 τόνους.


Σύμφωνα με τον κ. Τάσου, το πρόβλημα προέκυψε όταν πριν από λίγες μέρες με άδεια του Τμήματος Υδάτων η Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας ανέστειλε τη λειτουργία της για λίγες μέρες για σκοπούς αναγκαίας  συντήρησης. Τότε, το Τμήμα Υδάτων συνέδεσε την υδροδότηση του Ξυλοφάγου αποκλειστικά στον αγωγό που μεταφέρει νερό από τα Διυληστήρια Τερσεφάνου, όπως έκανε και για γειτονικές κοινότητες (Παραλίμνι, Πρωταράς ανάμεσά τους).

 

Ωστόσο, στην περίπτωση του Ξυλοφάγου λόγω του ψηλού  υψομέτρου που βρίσκονται τα ντεπόζιτα αποθήκευσης νερού του χωριού, η ποσότητα νερού ήταν τόσο μειωμένη που ξαφνικά παρατηρήθηκε έλλειψη νερού. Σύμφωνα με τον κ. Τάσου, παρά τα συνεχή διαβήματα του από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, εντούτοις μόλις χθες αυξήθηκε η ροή νερού προς το χωριό στο διπλάσιο και όπως εκτίμησε ο ίδιος, από σήμερα αναμένεται κάποια βελτίωση της κατάστασης. Με την προοπτική φυσικά της επαναλειτουργίας της Μονάδας Αφαλάτωσης της Δεκέλειας την ερχόμενη Δευτέρα, εξέλιξη που θα ομαλοποιήσει πλήρως τη ροή νερού στα ντεπόζιτα του χωριού. 


Ο κ. Τάσου καταλήγοντας επισήμανε ότι όντως υπήρξε αναστάτωση στο χωριό και προκλήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από πολλούς κατοίκους, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι δεν φέρει ευθύνη το Κοινοτικό Συμβούλιο. Είπε ακόμη πως σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε θέμα ποιότητας του νερού προς τους καταναλωτές του χωριού.      

Πρέπει να αρρωστήσουμε για να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι;

Από την άλλη, παράπονα που έφτασαν στο Νέα Αμμόχωστος, αναφέρουν ότι "είναι απαράδεκτο να χρειάζεται να πληρώνουμε τρεις φορές τον μήνα άνθρωπο να μας γεμίζει το ντεπόζιτο. Ο κοινοτάρχης δεν ενδιαφέρεται. Από το τμήμα υδάτων μας λένε πως το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα του κοινοτικού συμβουλίου".

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι καταγγελίες των κατοίκων, "στο κοινοτικό νηπιαγωγείο εδώ και κάποιες ημέρες δεν υπάρχει σταγόνα  νερού και οι εργαζόμενες αναγκάζονται να αγοράζουν μπουκάλες με νερό για τα αποχωρητήρια! Πρέπει να αρρωστήσουμε για να ενδιαφερθούν οι τοπικές αρχές;"

Όπου και να βρίσκονται οι ευθύνες, το δεδομένο είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει νερό και το πρόβλημα επιβάλλεται να επιλυθεί άμεσα!

neAmmochostos/Φιλελεύθερος