Τρ. Κύπρου: 484 πελάτες κινδυνεύουν να χάσουν πρώτη κατοικία!


Αρκετές εκατοντάδες είναι οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία, λόγω δικής τους αμέλειας για υποβολή αίτησης στο Σχέδιο Εστία.


Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου που εξασφάλισε η ιστοσελίδα InBusinessNews, από τις 1115 ελλιπείς αιτήσεις των δυνητικά υποψηφίων για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, οι 484 , δηλαδή ποσοστό 43% έχουν υποβληθεί με πολύ λίγα  αποδεικτικά στοιχεία ή/και με εντελώς ασυμπλήρωτη την αίτηση. Οι πελάτες αυτοί σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας ενημερώνονται τηλεφωνικά, αλλά  θεωρούν πως υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες συμπλήρωσης της αίτησης.

Πόσοι δεν υπέβαλαν αίτηση


Σε όσους ήταν στην αρχική περίμετρο του ΕΣΤΙΑ (3700) και δεν υπέβαλαν αίτηση (3700-1382), η Τράπεζα έχει ήδη αποστείλει επιστολή για μία τελευταία ευκαιρία αναδιάρθρωσης - εκτός πλαισίου ΕΣΤIΑ.

 


 Όπως αναφέρει το InBusinessNews, η Τράπεζα αποκόμισε από τις επαφές που είχε μέχρι στιγμής πως οι αιτητές με ελλιπείς αιτήσεις δεν έχουν αντιληφθεί πως είναι προς το συμφέρον τους να κινηθούν άμεσα και να φέρουν μέσα ότι υπολείπεται από τα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και να συμπληρώσουν πλήρως και ορθά την αίτηση, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αυτή έχει σταλεί μόνο με όνομα και υπογραφή.


 Τους στέλνει πάντως το μήνυμα πως όσο πιο γρήγορα οι πελάτες ανταποκριθούν για να φέρουν μέσα τα στοιχεία θα κερδίσουν προτεραιότητα και θα μπορέσει η αίτηση τους να προωθηθεί στο Υπουργείο το συντομότερο για έγκριση .

 

Deadline μέχρι τις 31 Μαρτίου

Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν οι αιτήσεις παραμείνουν ασυμπλήρωτες μέχρι και τις 31/03/2020, δεν θα θεωρούνται υποβληθείσες και οι πελάτες θα χάσουν την ευκαιρία αναδιάρθρωσης και προστασίας της κύριας κατοικίας τους στο πλαίσιο του ΕΣΤΙΑ.
Επιπρόσθετα όλοι όσοι ήταν στην αρχική περίμετρο του ΕΣΤΙΑ (3700) και δεν υπέβαλαν αίτηση, μπορούν να θεωρηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς η κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα σε όλους – ακόμη και αυτούς που δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια - να υποβάλουν αίτηση.
 

Ακολουθούν νομικά μέτρα

Τέλος να αναφέρουμε πως η υποχρέωση των Τράπεζων για αναστολή των οποιωνδήποτε νομικών μέτρων για πελάτες που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία  ισχύει για όσο διάστημα εκκρεμεί ενώπιον τους η προς εξέταση αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία.

 

Μετά τις 30/03 αν η αίτηση παραμείνει ασυμπλήρωτη καμία Τράπεζα δεν θα δεσμεύεται πλέον από την πιο πάνω υποχρέωση. Σε αυτή τη θέση ήδη βρίσκονται όσοι ήταν στην αρχική περίμετρο αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση στο ΕΣΤΙΑ και ούτε προχώρησαν μέχρι σήμερα σε άλλη διευθέτηση/αναδιάρθρωση.