Τους επενδυτές της Κύπρου θα βάλουν στο «μάτι» άλλες χώρες


Το γεγονός ότι έδωσε, προς το παρόν, τέλος η Κύπρος στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ανεβάζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ποιος θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές από τρίτες χώρες. To κενό που αφήνει η Κύπρος σε μια αγορά επίδοξων επενδυτών που αναζητούν την χρυσή βίζα ή το χρυσό διαβατήριο, δίνει την ευκαιρία σε άλλα κράτη να εκμεταλλευθούν την εξέλιξη ότι μια ανταγωνίστρια χώρα βγήκε τουλάχιστον προς το παρόν από το παιχνίδι, μέχρι να εξετάσει τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Τα κράτη που εφαρμόζουν προγράμματα είναι Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το θέμα είναι ποια χώρα ή χώρες θα πάρουν μερίδιο από τους επενδυτές που κατευθύνονταν στην Κύπρο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξή του στον «Φ» έχει αναφέρει: «Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα, πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Είχε μία κάμψη λόγω κορονοϊού, κυρίως διότι για ένα διάστημα πάγωσαν οι αγορές μέσω της Κίνας, όμως τώρα έχει αρχίσει πάλι να παίρνει μπρος. Είναι ένα πάρα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα και προσέφερε δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία».

Τονίζει μάλιστα ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή θα εξασφάλιζε ότι δεν θα έφταναν ελληνικά διαβατήρια σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να τα κατέχουν. Αυτό με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε τη δημιουργία ενός επενδυτικού σχεδίου πολιτογραφήσεων, το οποίο θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο κυπριακό σχέδιο.

Ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει «το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από οικονομικής απόψεως υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο, δυστυχώς όμως στην πορεία προέκυψαν και διάφορα προβλήματα, τα οποία δεν θα ήθελα περισσότερο να σχολιάσω». Το πρόγραμμα golden visa στην Ελλάδα εισήχθη με νόμο το 2013. Στην πραγματικότητα δεν συνιστά visa αλλά άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας η οποία χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ, είτε προχωρούν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 έως 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπριακό διαβατήριο κατέχει σταθερή θέση στην σχετική παγκόσμια κατάταξη το οποίο δίνει πρόσβαση σε 117 χώρες, 84 από τις οποίες δεν χρειάζονται βίζα. Η θέση του κυπριακού διαβατηρίου στις κατατάξεις καταδεικνύει και τον λόγο για τον οποίο αποτελούσε πόλο έλξης το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για συγκεκριμένων εθνικοτήτων επενδυτές, όπως οι Ρώσοι, οι Σαουδάραβες και οι Κινέζοι.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ