Τους ενώνει η Αμμόχωστος, αλλά τους χωρίζει η ΔΔΟ

Η Αμμόχωστος μπορεί να ενώνει όλους στο Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης, αλλά επί μέρους ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό τούς χωρίζουν. Η συμπλήρωση 44 χρόνων από την κατάληψη της Αμμοχώστου από τον τουρκικό στρατό βρήκε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να διασπάται για το περιεχόμενο ενός επετειακού ανακοινωθέντος και το θέμα της Διζωνικής  Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, την Τρίτη 14 Αυγούστου, με αφορμή την παράνομη κατάληψη της πόλης και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα έλαβε σειρά αποφάσεων.

Στο ψήφισμά του το ΔΣ Αμμοχώστου αναφέρει στην 1η παράγραφο: Επαναβεβαιώνουμε την πάγια θέση μας υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως τη καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία θα προνοείται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. 

Τέσσερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ) σε κοινή δήλωσή τους καταγράφουν τη διαφωνία τους για τη συμπερίληψη στο ψήφισμα του Δήμου Αμμοχώστου αναφοράς σε ΔΔΟ. Στη δήλωσή τους οι τέσσερις αναφέρουν: «1. Διαφωνούμε με τη αναφορά στον όρο «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» όπως αυτός συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις 14/8/2018, επέτειο της κατάληψης της πόλης μας από τα τουρκικά στρατεύματα. 2. Τη διαφωνία μας επί τούτου εκφράσαμε κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίας με την εισήγηση να αναφερθεί ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, εισήγηση η οποία απορρίφθηκε. 3. Η θέση μας εστιάζεται στο επιχείρημα ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διατύπωση και η δημόσια τοποθέτηση σε σχέση με καθαρά πολιτικές θέσεις όπως η υποστήριξη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, γιατί αυτό αποτελεί έργο και ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας μας».

Στο ψήφισμά του ο Δήμος της Αμμοχώστου τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  το συντομότερο δυνατό, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τονίζουμε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού. Καλούμε για ακόμα μια φορά την τουρκική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική παράγραφο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της. Απευθύνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνουμε ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι διαφωνούμε με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo. Προσκαλούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης».

Πηγή: Φιλελεύθερος