Τουρκοκύπριος κατέθεσε την πρώτη αγωγή για το 1963


Αγωγή κατέθεσε Τουρκοκύπριος εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δικηγόρο τον ίδιο, αλλά με εκπροσώπηση Ελληνοκύπριου δικηγόρου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ενώπιον του δικαστηρίου η ΚΔ καλείται να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται, που οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους το 1963 και μεταφέρθηκαν σε θύλακες για να επιβάλουν τη διχοτόμηση. 

Ο τ/κ ζητά την περιουσία των γονιών του και αποζημιώσεις πέραν των δύο εκατομμυρίων, «διότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει την περιουσία του στον Ταχτακαλά "σαν επεμβασίας" ενώ η οικογένεια του αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει το 1963 λόγω των ταραχών».

Πρόκειται για την πρώτη αγωγή τ/κ για το 1963. 

Η επίμαχη περιουσία, σημειώνει το δημοσίευμα, βρίσκεται στην οδό Αντιγόνου και στεγάζει το δημοτικό σχολείο Αγίου Κασσιανού. 

Πρόκειται για μεγάλο διώροφο κτήριο με 18 καταστήματα. Το κυρίως κτήριο μετατράπηκε σε τάξεις και τα καταστήματα σε σχολική αυλή. 

Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, η ενοικιαστική αξία του κτηρίου που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει με την οικογένεια του διότι κινδύνευαν οι ζωές τους, όπως υποστηρίζει, ανέρχεται σήμερα στις €5.000 μηνιαίως, αναφέρει η εφημερίδα. 

Ισχυρίζεται ότι η ΚΔ  χρησιμοποιεί το λόγω κτήριο χωρίς τη συγκατάθεση του και χωρίς να καταβάλλει οποιονδήποτε ποσό για την χρήση του.

Η γραμμή υπεράσπισης του Γενικού Εισαγγελέα και του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, όπως προβάλλεται στο Δικαστήριο, είναι ότι μέχρι και το 1974 λειτουργούσε κανονικά το κράτος και ως εκ τούτου, θα μπορούσαν ο ενάγοντας και η οικογένεια του να επέστρεφαν στην οικία τους στην οδό Αντιγόνου.

Η αγωγή καταχωρήθηκε τον Απρίλιο του 2015 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.