Τουρίστες από τη Σαουδική Αραβία στην Κύπρο το 2023


Άλλη μια αγορά για τον κυπριακό τουρισμό φαίνεται να ανοίγει με τον νέο χρόνο, καθώς οι συντονισμένες προσπάθειες της Hermes Airports και του Υφυπουργείου Τουρισμού για απευθείας σύνδεση με τη Σαουδική Αραβία φέρνουν αποτελέσματα. Το ευχάριστο νέο για τον τουρισμό γνωστοποίησε η εταιρεία που θα εκτελεί τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας, η Wizz Air, ανακοινώνοντας πως με το νέο χρόνο θα συνδέει απευθείας τη Λάρνακα με τρία αεροδρόμια της χώρας. H Wizz Air θα συνδέει συγκεκριμένα τη Λάρνακα από τον ερχόμενο Απρίλιο με το Ριάντ και αργότερα το 2023, τον Ιούλιο, τη Λάρνακα και με την Τζέντα αλλά και με την πόλη Νταμάμ.

Οι ανακοινώσεις της Wizz Air άφησαν ιδιαίτερα ικανοποιημένο τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίος, καθώς εδώ και καιρό επιχειρείται άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Το σκηνικό το τελευταίο διάστημα δεν ήταν καθόλου ελπιδοφόρο, καθώς η Cyprus Airways ματαίωσε τη σύνδεση της Λάρνακας με την Τζέντα, που προγραμμάτιζε τον περασμένο Μάιο.

Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις της Wizz Air χαιρετίστηκαν τόσο από τη Hermes Airports, όσο από τον κ. Περδίο, ο οποίος μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως η ικανοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η σύνδεση θα γίνει με τρεις πόλεις που ενδιαφέρουν τουριστικά την Κύπρο. Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμα πως οι ανακοινώσεις έρχονται σε μια καλή χρονικά συγκυρία, καθώς ο ίδιος θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου για συμμετοχή του και ως ομιλητής στη σύνοδο του World Travel and Tourism Council (WTTC), που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ. Όπως μας είπε, η επίσκεψη του σίγουρα θα συνοδευτεί με συγκεκριμένη εκδήλωση για περαιτέρω προβολή της Κύπρου και με συνεντεύξεις κι άλλες επαφές για ενημέρωση της εκκίνησης των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης πως θα υπάρξουν σίγουρα και επαφές, προκειμένου το πτητικό πρόγραμμα μεταξύ των δύο χωρών να ενισχυθεί με την εμπλοκή κι άλλων τοπικών αεροπορικών εταιρειών, δηλαδή εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Περδίος κατέγραψε τη σημασία της σύνδεσης με τρεις πόλεις της ΣΑ, υπογραμμίζοντας την απευθείας σύνδεση με την πόλη Νταμάμ, που γειτνιάζει και συνδέεται μέσω γέφυρας και με το Μπαχρέιν.

Την ίδια ώρα, εκτίμησε πως με τις απευθείας πτήσεις που ξεκινούν του χρόνου γίνεται το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της ΣΑ των σχεδόν 40 εκατ. κατοίκων και διαβεβαίωσε πως ήδη υπάρχει ενίσχυση της πρεσβείας στο Ριάντ αλλά και βοήθεια στις άλλες πόλεις από προξενεία, για τις θεωρήσεις διαβατηρίων.

Την ανακοίνωση της Wizz Air χαιρέτισε με δηλώσεις της στον «Φ» και η  ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη. Ευεπλιστούμε, πρόσθεσε η κ. Κουρούπη, παρόμοιες ανακοινώσεις να υπάρξουν κι από άλλους, συμπληρώνοντας πως η προσπάθεια για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας είναι συνεχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, με τις επαφές αυτές να αποδίδουν για την ώρα καρπούς, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προχθές από την Hermes Airports, καθώς, παρά την απώλεια φέτος της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, οι επιβάτες είναι περισσότεροι σε ετήσια βάση και προσεγγίζουν το 80% της κίνησης του 2019.

Ρεπορτάζ: Αδάμος Αδάμου/Φιλελεύθερος