Τουρισμός: Που στοχεύει ο Δήμος Παραλιμνίου


Ως ιδανικός προορισμός για τα ζευγάρια θα προωθηθεί η περιοχή του Παραλιμνίου/Πρωταρά.  Την τουριστική στρατηγική του Δήμου Παραλιμνίου παρουσίασαν χθες η εταιρεία CMRC Cypronetwork ltd που ανέλαβε τη μελέτη και ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, στην παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.

Ουσιαστικά, προβλήθηκαν πρακτικές οι οποίες αφορούσαν τον αναλυτικό σχεδιασμό δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου. Οι πρακτικές αυτές αναφέρονται σε πτυχές και διαστάσεις οι οποίες ξεπερνούν το διαχρονικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα», δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων όπως η γαστρονομία, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο καταδυτικός και ο ναυτικός τουρισμός. 

Αναφορικά με το brand name και την επιλογή της προώθησης της περιοχής ως προορισμού για ζευγάρια, η μελέτη αναφέρει ότι κανένας από τους κοντινούς ανταγωνιστές δεν παρουσιάζει εστίαση στο τμήμα των ζευγαριών, ενώ παγκύπρια παρατηρείται μια εστίαση στις οικογένειες.  Επίσης, αναφέρεται ότι συνάδει σε μεγάλο βαθμό με την υφιστάμενη τάση του προορισμού για γαμήλιες δεξιώσεις. Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει επίσης ότι η ιδιαίτερη έμφαση στον ρομαντισμό μπορεί να αποβεί αρνητική. «Η υπερβολική έμφαση θα ήταν αποτρεπτική προς τις οικογένειες, τα ζευγάρια στα οποία δεν ανταποκρίνεται ή στα οποία ψάχνουν κάτι διαφορετικό», υποστηρίζει η μελέτη.

Η πρωτογενής έρευνα ανέδειξε τον κάτοικο Λευκωσίας ως τον κύριο εγχώριο τουρίστα του Παραλιμνίου (52%), ενώ σημαντικός κρίνεται και ο κάτοικος Λάρνακας (27%). Βάσει της οικογενειακής κατάστασης, περισσότεροι είναι παντρεμένοι (50%) και ακολουθούν οι ελεύθεροι με 37%. Κύριος σκοπός επίσκεψης στο Παραλίμνι παραμένει ο ήλιος και η θάλασσα (όπως και για όλη την Κύπρο) με την συντριπτική πλειοψηφία (91%) να το υποδεικνύει ως ένα από τους σκοπούς επίσκεψης. 

Η Βρετανία παραμένει η κύρια πηγή τουριστών για την περιοχή Παραλιμνίου, μια τάση σχετικά παράλληλη με το υπόλοιπο νησί, με τους Σκανδιναβούς συνολικά να αποτελούν τους δεύτερους πιο συχνά συναπαντώμενους τουρίστες στο Παραλίμνι.
Αδυναμίες του τουριστικού προϊόντος είναι η ταυτότητα/ branding, εποχικότητα, αλλά και η πολυκοσμία. Ως απειλές θεωρούνται ο ανταγωνισμός, ο μαζικός τουρισμός, το υφιστάμενο πλαίσιο πολεοδομικών ζωνών και η διάνοιξη οδοφράγματος.
Αναφορικά με την στρατηγική για την διαχείριση των παραλιών, γίνεται εισήγηση για ταξινόμησή τους σε τρία είδη.


ΠΗΓΗ: "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"