Τουρισμός: Οι Βρετανοί, οι Ρώσοι και οι τελευταίες εξελίξεις


Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουν την έναρξη της νέας καλοκαιρινής τουριστικής σαιζόν οι ξενοδόχοι, ευελπιστώντας σε θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική και κατ’ επέκταση ξενοδοχειακή βιομηχανία.  

Ξεκίνησαν οι Ρώσοι

Μιλώντας στην ιστοσελίδα "InBusinessNews" , o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης, ανέφερε πως έχει ήδη ξεκινήσει αριθμός πτήσεων από Ρωσία προς Κύπρο, οι οποίες ωστόσο, όπως υπέδειξε, είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστες.

Ερωτηθείς κατά πόσο προκύπτει οποιαδήποτε εξέλιξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας/εισήγησης του ΠΑΣΥΞΕ, για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ρωσία για πτήσεις προς την Κύπρο, ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης. «Περιμένουμε κάποια απάντηση αναφορικά με το αίτημα. Προς το παρόν είμαστε καλά. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες πτήσεις από Ρωσία προς Κύπρο, αλλά είναι ελάχιστες», επεσήμανε.

Η βρετανική αγορά

Σύμφωνα με τον Χάρη Λοϊζίδη, θετικά είναι τα σημάδια και σε ό,τι αφορά τη βρετανική αγορά, αφού η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται και η ημερομηνία έναρξης των ταξιδιών προς το εξωτερικό παραμένει η 17η Μάϊου. «Πάει καλά η Βρετανία, είναι θετική η εικόνα τους. Βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση και άνοιξαν την οικονομία τους. Αυτό δίνει ελπίδες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι παραμένει ως ημερομηνία επανεκκίνησης των ταξιδιών η 17η Μαΐου. Ήδη, Tui και easyjet έβγαλαν ανακοινώσεις για τότε», υπογραμμίζει ο Χάρης Λοϊζίδης.

Ο εγχώριος τουρισμός

Σημαντική και ζωτικής σημασίας παράμετρος για την ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου είναι το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων για διανυκτερεύσεις Κύπριων, κάτι που αυτή τη στιγμή, βάσει των διαταγμάτων που βρίσκονται σε ισχύ για περιορισμό της πανδημίας, απαγορεύεται. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό διαφοροποιηθεί πριν από το Πάσχα. «Ευελπιστούμε πριν από το Πάσχα να μπορούν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία για Κύπριους. Πρέπει να είναι όμως θετική η επιδημιολογική μας εικόνα», τόνισε. Υπογράμμισε περαιτέρω πως οι συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και το προεδρικό, γίνονται σε καθημερινή βάση και για όλα τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική βιομηχανία. Υπέδειξε τέλος, πως το αίτημα που είχε τεθεί από τους τουριστικούς φορείς για εμβολιασμό του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα, δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Καθοριστικές αποφάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα η Ρωσία απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για περισσότερες πτήσεις των ελληνικών αεροπορικών εταιριών Aegean και Ellinair μεταξύ ελληνικών και ρωσικών αεροδρομίων, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την διακοπή όλων των πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, πλην των απολύτως απαραίτητων, καθώς και την διακοπή πώλησης τουριστικών πακέτων στους Ρώσους τουρίστες για Τουρκία, από τις 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου. Οι αποφάσεις αυτές, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν προς όφελος της Κύπρου, υπό την έννοια ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί πρώτη επιλογή για ακόμη περισσότερους Ρώσους.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, ο υπουργός μεταφορών της χώρας Γκραντ Τσαπς επιβεβαίωσε το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», που επιτρέπει την επανεκκίνηση των ταξιδιών στο εξωτερικό από τον Μάιο. «Για πρώτη φορά λέω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους στο εξωτερικό, ή να σχεδιάσουν καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να δούμε καμία επιστροφή κορωνοϊού στη χώρα», υπογράμμισε.

Θέμα: InBusinessNews