Τουρισμός: Με μάσκα στο αεροπλάνο και χωρίς κενές θέσεις


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού εκδίδοντας οδηγίες ώστε να γίνει δυνατή η διαμονή σε ξενοδοχεία, η επίσκεψη σε χώρους εστίασης και σε παραλίες με όρους ασφαλείας τους προσεχείς μήνες παρά την παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι σε γνώση του Reuters, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν υπ' όψιν τις ατομικές ανάγκες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις αερομεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς εκκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να μείνουν σε ξενοδοχεία, να τρώνε σε εστιατόρια ή να πάνε σε παραλίες με ασφάλεια, σημειώνει, αν και προειδοποιεί ότι αυτό θα αλλάξει αν υπάρξει ένα νέο κύμα λοιμώξεων. "Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού που μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση κρουσμάτων και σε νέα μέτρα περιορισμού", αναφέρεται στο σχέδιο.

Επιπλέον, η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική. Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.


ΑΠΕ-ΜΠΕ