Τουρισμός: Αυξάνονται ραγδαία οι πτήσεις από Βρετανία!


Την επίσημη επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού σηματοδοτεί η απόφαση των Βρετανών να διατηρήσουν την Κύπρο στην πορτοκαλί κατηγορία τους, παρά την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Η αναθεώρηση της λίστας των Βρετανών έγινε γνωστή χθες βράδυ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς πως η Κύπρος δεν θα υποβαθμιζόταν και πως θα παρέμεινε στην πορτοκαλί κατηγορία. Οι εκτιμήσεις αυτές οδήγησαν νωρίτερα χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ να εκτιμήσει πως το τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου θα αρχίσει η ροή τουριστικών αφίξεων από τη Βρετανία. Ο Χάρης Λοϊζίδης, ο οποίος μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, προκειμένου να αρχίσουν και οι ναυλωμένες πτήσεις.

Πάντως, ο προγραμματισμός δρομολογημένων πτήσεων φαίνεται να είχε προεξοφλήσει τη θετική χθεσινή εξέλιξη, την οποία ανέμεναν και στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές εταιρείες, βάσει του αναθεωρημένου προγράμματος, ημερομηνίας 12 Ιουλίου, που ανήρτησε η Hermes Airports, αυξάνουν σημαντικά τις δρομολογημένες πτήσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα προς την Κύπρο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι δρομολογημένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στα δύο αεροδρόμια του τόπου προγραμματίζεται να εκτοξευθούν στις 212 εβδομαδιαίως στο τέλος Αυγούστου, από 38 την τρέχουσα εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο, από 17 την τρέχουσα εβδομάδα, αυξάνονται σε 35 την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου και στις 65 στο τέλος του μήνα. Από τις 2 Αυγούστου αυξάνονται στις 95 και φτάνουν τις 107 μετά τις 23 του μήνα. Το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και στο αεροδρόμιο Πάφου, όσον αφορά τις προγραμματισμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι εβδομαδιαίες πτήσεις αυξάνονται επίσης σταδιακά και από 21 την τρέχουσα εβδομάδα, αυξάνονται σε 86 αρχές Αυγούστου και στις 105 στο τέλος του ίδιου μήνα. 

Χωρίς καραντίνα

Με τη χθεσινή εξέλιξη, η Κύπρος, όπως κι άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θα μπορούν να επωφεληθούν της απόφασης των Βρετανών να άρουν την καραντίνα για όσους εμβολιασμένους επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί τους λίστα.  Ως γνωστό, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 19 Ιουλίου – ημέρα που τίθεται σε ισχύ και η νέα λίστα που ανακοινώθηκε χθες- αίρεται η 10ημερη καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους και ανήλικους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες. Μετά την συγκεκριμένη απόφαση ακολούθησε τη Δευτέρα το βράδυ η αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του Βρετανικού ΥΠΕΞ για την Κύπρο, η οποία επιτρέπει και στους ταξιδιώτες να ασφαλιστούν έναντι ακυρώσεων ή άλλων απρόοπτων προβλημάτων με το ταξίδι τους.