Τόσα θα εξοικονομηθούν από τους Δήμους


Το 83% του πληθυσμού θα ζει σε δημαρχούμενες περιοχές, εάν εγκριθεί η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την συνένωση των Δήμων, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Αυτό συνιστά αύξηση 12% σε σχέση με σήμερα και αφορά την προσθήκη περίπου 100,000 κατοίκων, οι οποίοι σήμερα ζουν σε Κοινότητες.

Οι νέες δυναμικές που θα προκύψουν από τη συνένωση 30 Δήμων και 50 Κοινοτήτων σε 17 Δήμους αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, βάσει του σχεδιασμού, κατοχυρώνεται η διοικητική και οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια, μεταφέρονται νέες αρμοδιότητες, οι οποίες καθιστούν τους Δήμους τον πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης και εισάγονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Στις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν πλέουν στους Δήμους προβλέπεται η λειτουργία Ενιαίας Αρχής Ανάπτυξης που θα εκδίδει πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, η δημοτική αστυνόμευση, οι ενδοδημοτικές συγκοινωνίες, να αποτελούν οι Δήμοι αναθέτουσες αρχές έργων, να εποπτεύουν τις σχολικές εφορείες, να εκδίδουν σχεδόν όλες τις άδειες που σήμερα εκδίδονται από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, καθώς και να ασκούν κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών είναι η πιο σημαντική που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Κύπρο».

Περισσότερα με λιγότερα
Καθίσταται, βέβαια, κατανοητό πως για να μπορέσουν οι νέοι Δήμοι να ασκήσουν όλες αυτές τις αρμοδιότητες και να προσφέρουν αποτελεσματικά υπηρεσίες, θα πρέπει να έχουν διαφορετικές δυνατότητες από ό,τι οι υφιστάμενοι.

Όπως δήλωσε ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών «ο νέοι Δήμοι θα χρειάζονται πόρους και οικονομική αυτοτέλεια. Κοστολογήσαμε τις νέες υπηρεσίες και προτείνουμε τη ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων».

Πέραν των προνοιών για έσοδα στους Δήμους, το σύστημα σχεδιάστηκε με στόχο να υπάρχουν σημαντικές εξοικονομήσεις, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, λόγω των οικονομιών κλίμακας, κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο από τη μείωση του αριθμού των δημάρχων, πρόσθεσε, εξοικονομούνται τρία εκατομμύρια ευρώ. Με το σημερινό σύστημα υπάρχουν ανισότητες μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων Δήμων, τόσο οικονομικής φύσεως, όσο και σε επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών.

«Οι εξοικονομήσεις αυτές δεν είναι του κράτους. Είναι των Δήμων και των δημοτών τους και θα προκύψουν μόνο μέσα από τις συνενώσεις. Θα μείνουν στην τοπική κοινωνία. Είτε υπό μορφή σημαντικά μειωμένου κόστους των υπηρεσιών είτε για περισσότερα αναπτυξιακά έργα», διαβεβαίωσε ο Υπουργός.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέοι Δήμοι θα είναι εύρωστοι και οικονομικά βιώσιμοι και με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τις εξοικονομήσεις, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν αυξημένοι πόροι 60-80 εκατομμυρίων ευρώ.

 
Εξοικονόμηση ανά Δήμο
Με βάση την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Λευκωσία θα δημιουργηθούν τέσσερις νέοι Δήμοι:

  1. Στο Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος θα αποτελείται από τους υφιστάμενους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, ο πληθυσμός θα είναι 174,167 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 17,2 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στον Δήμο Λακατάμιας-Τσερίου, που θα συμπεριλαμβάνεται και ο συνοικισμός Ανθούπολης, ο πληθυσμός θα είναι 47,137 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Στον Δήμο Λατσιών-Γερίου o πληθυσμός θα είναι 25,009 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.
  4. Στον Δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Ιδαλίου και τις Κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, ο πληθυσμός θα είναι 20,066 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται στις 300,000 ευρώ.

 

Τέσσερις νέοι Δήμοι θα δημιουργηθούν και στην επαρχία Λεμεσού:

  1. Στον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος θα αποτελείται από τους υφιστάμενους Δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς και την Κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ, ο πληθυσμός θα είναι 115,527 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στον Δήμο ανατολικής Λεμεσού, ο οποίος θα αποτελείται από τους υφιστάμενους Δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας και τις Κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου, ο πληθυσμός θα είναι 34,956 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Στον Δήμο Πολεμιδίων, ο οποίος θα αποτελείται από τα Άνω και Κάτω Πολεμίδια, ο πληθυσμός θα είναι 25,839 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται στις 300,000 ευρώ.
  4. Στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Ύψωνα και τις Κοινότητες Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου, ο πληθυσμός θα είναι 25,097 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 443,000 ευρώ.

 

Στην επαρχία Λάρνακας επίσης θα δημιουργηθούν τέσσερις νέοι Δήμοι:

  1. Στον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος θα αποτελείται από τους υφιστάμενους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών και την Κοινότητα Ορόκλινης, ο πληθυσμός θα είναι 84,036  άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στον Δήμο Μενεού-Δρομολαξιάς, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Μενεού-Δρομολαξιάς και τις Κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου, ο πληθυσμός θα είναι 15,249 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 300,000 ευρώ.
  3. Στον Δήμο Λευκάρων, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Λευκάρων και τις Κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων και Κόρνου, ο πληθυσμός θα είναι 3,911 άτομα και η εξοικονόμηση θα υπολογίζεται στις 300,000 ευρώ.
  4. Στον Δήμο Αθηαίνου, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Αθηαίνου και την Κοινότητα Αβδελερού, ο πληθυσμός θα είναι 5,235 άτομα, ενώ δεν προβλέπεται εξοικονόμηση.

 

Στην Πάφο θα δημιουργηθούν τρεις νέοι Δήμοι:

  1. Στον Δήμο Πάφου, ο οποίος θα αποτελείται από τους υφιστάμενους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου και τις Κοινότητες Αχέλιας, Τίμης και Κονιάς, ο πληθυσμός θα είναι 44,344 άτομα και η εξοικονόμηση θα υπολογίζεται σε 1,25 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στον Δήμο Δυτικής Πάφου, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Πέγειας και τις Κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας, ο πληθυσμός θα είναι 16,674 άτομα και η εξοικονόμηση θα υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και τις Κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσας, Κινούσας και Περιστερώνας, ο πληθυσμός θα είναι 3,778 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 700,000 ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, θα δημιουργηθούν δύο νέοι Δήμοι:

  1. Στον Δήμο Αγίας Νάπας-Πρωταρά, ο οποίος θα αποτελείται από τους υφιστάμενους Δήμους Παραλιμνίου, Δερύνειας, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, ο πληθυσμός θα είναι 29,463 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε επτά εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στον Δήμο Κοκκινοχωρίων, ο οποίος θα αποτελείται από τις Κοινότητες Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας, ο πληθυσμός θα είναι 2,839 άτομα και η εξοικονόμηση υπολογίζεται στις 300,000 ευρώ


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy