Τις επόμενες δύο εβδομάδες καταρτίζεται η βρετανική πράσινη λίστα για διεθνή ταξίδια


Οι κάτοικοι της Βρετανίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής θα μάθουν «τις επόμενες δύο εβδομάδες» ποιες χώρες θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς την υποχρέωση καραντίνας στην επιστροφή τους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Οι χώρες αυτές θα υπάγονται στην «πράσινη» λίστα του συστήματος φωτεινού σηματοδότη που έχει προαναγγελθεί. Αν και δεν θα απαιτείται καραντίνα, όσοι ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ πριν από την πτήση επιστροφής και να υποβάλλονται σε ακόμα ένα μετά από την άφιξή τους στη Βρετανία.

Για τις αφίξεις από τις χώρες που θα υπάγονται στις άλλες δύο κατηγορίες, την «πορτοκαλί» και την «κόκκινη», θα απαιτείται πέραν από τρία (ή τέσσερα τεστ) περίοδος δεκαήμερη καραντίνας κατ’ οίκον ή σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί αναλυτές τοποθετούν για την ώρα την Κύπρο στην «πορτοκαλί» λίστα.

Ο κ. Σαπς είπε επίσης ότι η εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας NHS για έξυπνες συσκευές θα χρησιμοποιείται ως «διαβατήριο Covid» από τους Βρετανούς που θα ταξιδεύουν προς χώρες οι οποίες απαιτούν κάποιο αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ.

«Θα είναι η εφαρμογή του NHS που χρησιμοποιεί ο κόσμος όταν κλείνει ραντεβού με το NHS κ.ο.κ. που θα μπορεί να δείχνει αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο για την Covid ή αν έχει εξεταστεί για τον ιό και είναι αρνητικός, πριν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εργάζομαι με εταίρους σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε πως αυτό το σύστημα θα αναγνωρίζεται διεθνώς», είπε ο κ. Σαπς.

Η 17η Μαΐου παραμένει η ημερομηνία κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να επιτρέψει ξανά τα διεθνή ταξίδια αναψυχής.

.

ΚΥΠΕ