Τι είναι ο κοροναϊός που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό


Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον νέο κοροναϊό και να αποφασίσει κατά πόσον θα πρέπει να κηρύξει «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». 

Ο ΠΟΥ αναμένεται, αναλόγως της απόφασής του, να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη, αναφορικά με πιθανά μέτρα προστασίας και άλλες πολιτικές αντιμετώπισης. Αυτές θα αποτελέσουν οδηγό και για την Κύπρο, σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ιός ξεκίνησε από την Βουχάν στην Κίνα, όπου βρίσκεται και η συντριπτική πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων περιστατικών, και αρχικά εκδηλώθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά πλέον εξαπλώνεται και εκτός των κινεζικών συνόρων, με κρούσματα να έχουν αναφερθεί στη Νότια Κορέα, στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.

Σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, ο οποίος πλέον μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κινεζικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις στις κρατήσεις που έγιναν για τη Βουχάν. Πρόκειται για μία περίοδο με πολλές προγραμματισμένες μετακινήσεις, καθώς αυτή την εβδομάδα είναι οι διακοπές για την κινέζικη πρωτοχρονιά.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Leo Poon, ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κογνκ που αποκωδικοποίησε τον ιό, φαίνεται ότι ξεκίνησε από κάποιο ζώο και ακολούθως εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

Το δίκτυο επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα για τον νέο ιό, με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Τι είναι οι κοροναοϊοι
Οι κοροναοϊοι είναι μία μεγάλη ομάδα ιών, που είναι κοινοί ανάμεσα στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι ιοί μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ασθενήσουν, συνήθως με ήπια ή μέσης έντασης προβλήματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό, παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος. Τα συμπτώματα των κοροναοϊών περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, πιθανώς πονοκέφαλο και ίσως πυρετό και διαρκούν για μερικές ημέρες.

Στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Υπάρχουν λίγοι κοροναοϊοι που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Ο ένας είναι ο MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής), ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή το 2012 και προκαλεί πολύ πιο έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις με τέσσερις στους δέκα ασθενείς με MERS πέθαναν.

Ο δεύτερος είναι ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Κίνα και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει διάρροια, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, αναπνευστική δυσχέρεια και νεφρική ανεπάρκεια. Αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς, η θνησιμότητα ήταν 0-50%, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι.

Πώς εξαπλώνονται
Αυτοί οι ιοί εξαπλώνονται από τα ζώα στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο MERS ξεκίνησε από τις καμήλες και ο SARS από ένα είδος αγριόγατας. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συνήθως γίνεται όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με τις εκκρίσεις μολυσμένου προσώπου.

Αναλόγως πόσο μολυσματικός είναι ο ιός, το φτάρνισμα, ο βήχας ή και η χειραψία μπορεί να προκαλέσουν έκθεση, ενώ μπορεί κάποιος να κολλήσει και όταν αγγίξει κάποιο μολυσμένο άτομο και ακολούθως το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Θεραπεία και πρόληψη
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, όπως αναφέρει το CNN. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα φεύγουν μόνα τους. Οι γιατροί προχωρούν με χορήγηση παυσίπονων ή αντιπυρετικών, ενώ ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν και απλές κινήσεις όπως ένα ζεστό μπάνιο. Συστήνεται η πρόσληψη πολλών υγρών, η ξεκούραση και ο ύπνος. Εάν τα συμπτώματα φαίνονται πιο έντονα από ένα απλό κρυολόγημα, θα πρέπει ο άρρωστος να επισκέπτεται τον/την γιατρό του.

Δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο που να προστατεύει από αυτήν την οικογένεια ιών, αν και γίνονται τώρα δοκιμές για ένα εμβόλιο για τον MERS. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή επαφής με αρρώστους. Θα πρέπει, επίσης, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Όσοι άνθρωποι είναι άρρωστοι θα πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή με άλλους. Θα πρέπει, επίσης, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν φταρνίζονται ή βήχουν και να αποστειρώνουν αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζουν.